DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Minister-nej kan lukke selvejende institutioner i København

Forskellen på takster i selvejende og kommunale institutioner skaber store problemer for Københavns Kommune, som håber at få undervisningsministeren til at ændre mening i forhold til lovændring.
5. MAR 2019 8.25

KØBENHAVN: København tvinges muligvis til at nedlægge kommunens selvejende fritidsinstitutioner for istedet at 'kommunalisere' dem.

Årsagen er forskellen på, hvor meget selvejende og kommunale institutioner kan kræve i forældrebetaling til fritidsinstitutioner i København såvel som landets øvrige kommuner.

Og det bringer de selvejende institutioner i fare, fordi kommunens udgifter vokser.

I København skal børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen (S), finde 50-60 mio. kr., som flere og flere børn i fritidstilbuddene koster kommunen. Han vil have undervisningsminister Merete Riisager (LA) til at ændre loven, så kommunen kan hæve forældrebetalingen i de kommunale institutioner. Det sagde ministeren imidlertid nej til den 18. januar med henvisning til, at en ressourcestærk kommune som København bør kunne prioritere kommunens ressourcer.

Det har fået de faglige organisationer og alle partierne i Børne- og Ungdomsudvalget i Københavns om en fælles appel til undervisningsministeren og Folketingets Undervisningsudvalg.

I mailen til ministeren hedder det blandt andet:

'I dag er reglerne indrettet således, at fritidstilbud, der organiseres efter dagtilbudsloven, kun kan opkræve 30 pct. i forældrebetaling af de samlede udgifter til fritidshjemstilbuddet, mens SFO'er, der er organiseret efter Folkeskoleloven, har mulighed for at tage helt op til 100 pct. i forældrebetaling af de samlede udgifter til tilbuddet. Der findes os bekendt ingen større begrundelse for, at dette er tilfældet, og derfor bør en ensretning og ligestilling af betalingsrammerne være oplagt og helt uproblematisk at gennemføre.'

Kommunen advarer ministeren og partierne på Christiansborg om, at København kan blive tvunget til at lukke alle de selvejende fritidstilbud og kommunalisere dem i stedet uden den ønskede lovændring.

Relevant i andre kommuner
Problematikken kan ramme flere kommuner end København, hvor man i lighed med en række andre byer har tradition for mange selvejende institutioner med aktive forældrebestyrelser.

Ifølge BUPL er der en række andre kommuner med selvejende fritidstilbud, som også vil profitere af en lovændring - det gælder Randers, Fredensborg, Slagelse, Furesø og Faxe.

Herning Kommune er midt i en omlægning om at kommunalisere fritidstilbuddene, så de kan kræve det samme i forældrebetaling som andre kommuner.

- Regeringen holder kommunerne i et økonomisk jerngreb med et stramt loft for, hvor mange penge kommunerne må bruge på service og velfærd til borgerne. Derfor er vi nødsaget til at hæve forældrebetalingen i vores fritidsinstitutioner, da prisen i København ligger langt under både omegnskommunerne og landet fem andre største byer. Alternativet vil være, at vi skal lave grønthøsterbesparelser, som vil gå ud over bemandingen på byens skoler og daginstitutioner, siger Jesper Christensen.

- Hvis vi kan kræve det samme i forældrebetaling, som de andre kommuner gør i gennemsnit, så giver det 74 mio. kr. i provenu svarende til cirka 150 pædagogstillinger, tilføjer han.

Månedlig takst for SFO i 2018

  • Odense: 1.969 kr.
  • Frederiksberg: 1.585 kr.
  • Aarhus: 1.551 kr.
  • Landsgennemsnit (uden København): 1.461 kr.
  • Aalborg: 1.248 kr.
  • København: 916 kr.

Kilde: Københavns Kommune