DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Francis Joseph Dean, Ritzau Scanpix

Minister vil ikke love noget om mulig ændring af parkeringslov

'Vi skal tænke os godt om', siger indenrigsminister Astrid Krag (S) om borgmesters kritik og ønske om tilbagerulning.
9. SEP 2019 13.57

Indenrigsminister Astrid Krag (S) lytter til kritikken af lov om parkeringsindtægter, men hun står ikke klar med en konkret model til at løse problemstillingerne, siger hun efter at flere borgmestre i et debatindlæg i Berlingske har opfordret til en tilbagevenden til tidligere regler.

- Jeg er optaget af, at vi nu får tænkt os godt om, fordi der er flere problemstillinger og hensyn. Det ser forskelligt ud - alt efter om vi taler landkommuner, provinsbyer eller de største byer, som har afsendt det åbne brev, siger hun.

Loven, der trådte i kraft ved årsskiftet, betyder at kommunerne skal aflevere 70 pct. af deres parkeringsindtægter til staten. Indtægterne dækker både over parkeringsafgifter og betaling for parkering.

Borgmestrene bag debatindlægget i Berlingske mener, at loven stort set har fjernet kommunernes mulighed for at tilbageføre parkeringsindtægter til borgerne i form af parkerings- og klimaforbedringer. Desuden giver den kommunerne et incitament til at sætte parkeringsindtægterne op og investere mindre i parkerings- og klimaforbedringer, lyder kritikken.

Astrid Krag peger på, at der er en lang række hensyn, der skal overvejes, før hun kan pege på en løsning.

- Der er hele diskussionen om, at kommunerne selvfølgelig skal have parkeringspladser og håndhæve parkeringsreglerne, der er. Det handler jo også om trafiksikkerhed. Så er der diskussionen, som de også rejser i forhold til klimainvesteringer. Alle de forskellige hensyn skal tages med i overvejelserne. Så det ligger ikke lige på den flade, hvilken ændring der kan løse det, siger ministeren.

Hos De Konservative, som var med til at vedtage loven, ønsker man ingen ændring. Fungerende politisk ordfører Rasmus Jarlov begrunder det blandt andet med en frygt for, at kommunerne vil bruge parkeringsindtægterne som en 'skatteskrue'.

- Vi er også nervøse for, at kommunerne i virkeligheden beskatter borgere fra andre kommuner end deres egen. For de bilister, der parkerer i eksempelvis Københavns Kommune, kommer meget ofte udefra. Det er ikke rimeligt, at kommunerne har lov at beskatte borgere fra andre kommuner uhæmmet. Derfor har vi lagt det her loft over, hvor meget parkeringsindtægterne må være, siger Rasmus Jarlov. 

Ritzau