DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Minister kræver redegørelse om muligt lovbrud i Haderslev

Kommunekassen må ikke styre, om borgere kan få en pension eller et fleksjob. Borgmester afviser kritik.
31. OKT 2019 11.35

HADERSLEV: Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kræver nu en redegørelse fra Haderslev Kommune, der har luftet planer om at spare ti mio. kr. alene på at give færre førtidspensioner, ressourceforløb og fleksjob. Det skriver TV Syd. 

- Man kan måske tolke ud af kommunens formuleringer, at man har tænkt sig at stoppe tildelingen af førtidspension, fordi der ikke er flere penge på budgettet. Så må jeg bare sige, at det vil være ulovligt, siger ministeren til TV Syd. 

Beskæftigelsesudvalget vedtog i august, at der skulle komme besparelser på området. Peter Hummelgaard kræver, at kommunen kommer med en redegørelse indenfor 14 dage. 

Haderslev Kommune skriver blandt andet, at 'der reguleres på den faglige tilgang til sagsbehandlingen. Der er således behov for, at beskæftigelsesindsatsen i højere grad styres af de økonomiske rammer. Dette medfører en ændret praksis'.

Ifølge Kirsten Ketscher, som er professor i socialret ved Københavns Universitet, er der ingen tvivl om, at Haderslev Kommune bryder loven.

- Det er ulovligt at lægge op til, at der højst må gives et vist antal førtidspensioner. Kommunen skal vurdere efter, om folk har ret til en pension eller ej. Man må ikke afvise folk, som ifølge loven har ret til hjælp, siger Kirsten Ketscher.

- Man kan ikke reducere folks individuelle rettigheder, fordi man vil gerne vil nå nogle måltal i et budget. Hvis der er flere førtidspensionister, end kommunen regner med, så er det bare sådan, det er, siger Kirsten Ketscher.

Trods kritikken mener Haderslevs borgmester H.P. Geil (V) ikke, der er noget at komme efter.

- Det er helt fint, hvis nogen tager sagen op med ministeren. Det får os ikke til at ryste i bukserne, for vi er overbeviste om, at vi ikke begår noget ulovligt, siger H.P. Geil.

esl