DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Frygt for fængsel og risiko for samfundsmæssig deroute gør ifølge ministeren mere indtryk end bøder
Foto: Ólafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix

Minister vil skærpe straffen mod skattesnydere

Skatteministeren er overrasket over, hvor 'mildt og langsomt', der slås ned på økonomisk kriminalitet

Økonomisk kriminelle dømmes for mildt, retssystemet er for langsomt, og domstolene burde være specialiserede til at håndtere skattesvindel og økonomisk kriminalitet, mener skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Borgerlige politikere har forsømt at indrette lovgivningen, så hammeren falder tilstrækkeligt tungt over skattesvindlere og økonomisk kriminelle, siger han i et interview med Politiken.

Efter tre et halvt år som minister er han 'blevet overrasket, over hvor mildt og hvor langsomt vi slår ned på folk, der for eksempel begår skattekriminalitet og økonomisk kriminalitet i det hele taget'.

- Vi skal slå langt hårdere ned på dem, der svindler og bedrager. Det er en selvstændig borgerlig forpligtelse. Folk tror, vi er sådan nogle, der holder hånden over folk, der ikke betaler skat eller bryder loven. Som borgerlige har vi behov for at vise, at vi vil det modsatte, siger han til Politiken.

- Unddrager man for mellem en halv million og to millioner kroner, så kommer man i mange tilfælde ikke i fængsel. Man får en betinget dom og noget samfundstjeneste. Det, synes jeg, ikke er rimeligt, siger han til avisen.

Frygt for fængsel og risiko for samfundsmæssig deroute gør ifølge ministeren mere indtryk end bøder.

Karsten Lauritzen anklager også Danske Bank for at have været 'grådig' i sagen om hvidvask. Hans indignation gælder også bankdirektører og bestyrelsesformænd fra banker i Roskilde, Løkken og på Amager, som er gået fri af straf fra de senere års bankskandaler.

Kontrolindsats over for Google og Facebook
På sit eget område bebuder Karsten Lauritzen fra nytår en ny kontrolindsats over for multinationale selskaber som Google og Facebook. Blandt andet skal det undersøges, om enkeltpersoner eller virksomheder indbetaler den lovpligtige moms, når de indrykker annoncer hos Facebook eller Google.

Den socialdemokratiske skatteordfører Jesper Petersen er enig i behovet for at svindel og skattesnyd skal forfølges og straffes hårdere og meget gerne hurtigere.

Men han mener, at det er en billig omgang for skatteministeren at komme med godt tre år efter valget.

- Vi har ikke kunnet få regeringen med til at skærpe skattekontrollen for alvor. De har afvist vores forslag om 1.000 ekstra medarbejdere til at styrke skattekontrollen og ansat i enheder udenfor de største byer, så de bedre kunne opdage skattesnyd. Det betyder, at risikoen for at blive opdaget er faldet drastisk, mens Karsten Lauritzen har været skatteminister, siger han.

- Hvis ministeren for alvor mener, hvad han siger, så burde finansloven også indeholde en markant styrkelse af skattekontrollen, siger han.

Ritzau

 

Fakta:

  • Der skal falde ubetinget fængselsstraf til folk, der svindler med moms eller skat for mere end en halv million kroner. I dag er det ofte betinget dom og samfundstjeneste.
  • En ny kontrolindsats skal fra nytår holde øje med, om annoncører indbetaler moms for deres annoncer hos multinationale selskaber som Facebook eller Google. I dag skal virksomheder og enkeltpersoner selv sørge for at afregne momsen.
  • Skatteministeren ønsker en specialisering, så en eller to byretter og en af landsretterne får et særligt ansvar for at afsige dom i sager vedrørende økonomisk kriminalitet.
  • Det vil betyde, at de skal have dommere med særlig ekspertise i skattetekniske forhold og økonomisk kriminalitet for at kunne matche skattesnydernes dygtige skatteadvokater.

Kilde: Politiken /ritzau/