DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Nu 17 utilfredse kommuner bag udlignings-retssag mod staten

To kommuner har trukket sig, og en enkelt kommune har ad to omgange udsat at beslutte sig.
1. MAR 2019 11.17
TEMA: Udligning

To kommuner har trukket sig, og en tredje har alt andet end travlt med at beslutte sig, men de resterende 17 ud af 20 forhåndsinteresserede kommuner står fast på at ville anlægge sag mod staten for at få de penge, de mener sig snydt for i det kommunale udligningssystem.

I modsætning til årene før og efter blev der i perioden 2007-2017 ikke korrigeret for udlændinges uddannelsesniveau i beregningerne, og det forskød udligningsbeløbene til ulempe for de utilfredse kommuner. Kommunerne kalder det stædigt for en 'regnefejl', mens økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll–Bille (LA) lige så konsekvent kalder det blot et af flere kriterier, som udligningen udregnes efter.

Ikke desto mindre fik utilfredsheden en række kommuner til at stikke hovederne sammen, og i alt 20 af dem besluttede at undersøge det juridiske grundlag for et sagsanlæg mod staten. Ikke overraskende fandt det adspurgte advokatfirma det en god idé at føre sådan er retssag, og lige så lidt overraskende fandt statens advokatfirma Kammeradvokaten, at der ikke var noget at komme efter.

Ønsker politisk løsning
Simon Emil Ammitzbøll–Bille henviste på en høring om spørgsmålet for en lille måned siden direkte til en paragraf i udligningsloven, hvorefter en konstateret fejl i beregningsgrundlaget udtrykkeligt ikke giver en kommune krav på at få ændret noget, men det har ikke fået de utilfredse kommuner til at afstå fra truslen om en retssag.

Sådan da, for på den omtalte høring var den entydige melding fra dem, at de alligevel hellere ville have en politisk løsning. Et ønske som truslen om en retssag har lagt øget vægt bag, ved at yderligere fem kommuner siden høringen har bekræftet deres vilje til at deltage i et sagsanlæg.

De 17 kommuner bag et sagsanlæg er Assens, Bornholm, Brønderslev, Frederikssund, Guldborgsund, Hjørring, Jammerbugt, Kerteminde, Lejre, Lolland, Mariagerfjord, Næstved, Odsherred, Randers, Rebild, Svendborg og Stevns, mens Frederikshavn og Thisted kommuner er stået af undervejs i processen. Vordingborg Kommune var også med i de oprindelige 20, men har to gange udsat en stillingtagen, senest til midt i marts.