DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Nu går den sociale investeringsfond i luften

Efter to års forberedelser åbner den sociale investeringsfond. Men udenlandske lignende projekter har blandede erfaringer.

Der skal være langt flere projekter i fremtiden, hvor kommunerne ikke betaler for en ydelse, men for den effekt borgere får ud af sociale programmer. Det har partierne bag satspuljen bestemt. Derfor har staten oprettet Den Sociale Investeringsfond. Her skal myndighederne  kun betale for effekten, og leverandørerne skal ikke miste penge på det, så i stedet investerer private eller investeringsfonden i projektet. 

Og tirsdag åbnede investeringsfonden for telefonerne.

- Vi vil rigtig gerne have fat i myndigheder, som har en velfærdsudfordring, og vi vil rigtig gerne have fat i leverandører af velfærdsudfordringer. Og så vil vi selvfølgelig gerne have fat i investorer, som vil investere i velfærd – forhåbentligt med et afkast, siger bestyrelsesformand i Den sociale Investeringsfond Karen Hækkerup.

Den Sociale Investeringsfond har stor opbakning i Folketinget, og da den blev vedtaget politisk i 2017, var det kun Enhedslisten, der stemte imod. Og med investeringsfonden trækker partierne på nogle af de erfaringer, man har gjort sig i USA og Storbritannien, hvor de første sociale obligationer blev en realitet omkring 2010. 

Succesen var dog blandet. For eksempel lykkedes det ikke at få tilstrækkeligt mange langtidsledige i job i ‘The Work Programme’. Projektet havde en succesrate på 2,3 pct., hvilket i faktiske tal betød at lidt flere end 18.000 langtidsledige var kommet i job. Men der var 750.000 langtidsledige, som havde deltaget i forsøget. Her brændte de private investorer nallerne, mens myndighederne ikke havde udgifter. 

 

Abonnenter kan læse hele artiklen på kommunen.dk