DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Ny læk peger på partipolitiske hensyn i udligningsreform

Forhandlingerne om udligningsreform har lidt nyt tilbageslag. Et uhørt tillidsbrud, lyder det vredt fra Venstre.

Forhandlingerne om en udligningsreform har lidt et nyt alvorligt tilbageslag, få dage efter en tillidskrise mellem den socialdemokratiske regering og Venstre blev bilagt. En ny læk, denne gang af et dokument fra forhandlingerne, har sendt forholdet mellem de to store borgmesterpartier i dybfryseren.

Brug af 'svar fra forhandlinger' var netop blandt de angrebsmetoder, som blev oplistet i den første læk, og den nye læk omtaler det som 'et sigte for Venstre' at tilgodese 'vigtige V-kommuner'. I dokumentet, som er lækket til Jyllands-Posten, nævnes fem kommuner: Lemvig, Varde, Aabenraa, Frederikssund og Stevns.

- Endnu et uhørt tillidsbrud fra en totalt magtfuldkommen regering, kalder Venstres politiske ordfører Sophie Løhde det.

Hun 'vil hverken be- eller afkræfte, om det er noget, jeg har sagt i et rum, der burde være fortroligt', siger hun til Jyllands-Posten.

- Jeg kan konstatere, at vi ikke kan stole på regeringen i forhandlingsrummet eller i det offentlige rum, siger hun.

Lækken af dokumentet til Jyllands-Posten fik onsdag Finansministeriet til at foretage politanmeldelse af, hvad departementschef Peter Stensgaard Mørch kalder 'interne papirer'.

Venstre har tidligere i skarpe vendinger kritiseret S-regeringen for at favorisere kommuner af med borgmester af egen partifarve. Ordlyden i det lækkede dokument er derfor egnet til at pege tilbage på Venstre, men kan dog samtidig læses som en indirekte bekræftelse af påstanden om, at partipolitiske hensyn ikke er udligningsreformforhandlingerne fremmed.

Finansminister Nikolai Wammen (S) afviser imidlertid 'klart' over for Ritzau, 'at Venstre på vores forhandlingsmøder har krævet, at specifikke Venstre-kommuner skulle favoriseres i forbindelse med en ny aftale om en udligningsreform', hedder det i et skriftligt svar.