DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Ny overenskomst sikrer pauser og højere løn til buschauffører

Landets godt 8.000 bybus- og rutebilchauffører har netop fået ny overenskomst, der sikrer pauser og pausefaciliteter. Dertil kommer en lønstigning på mindst 2.200 kr. om måneden.

En ny overenskomst for landets godt 8.000 bybus- og rutebilchauffører er på plads. Det opfylder to store ønsker: Sikring af pauser og ordentlige pausefaciliteter. Samtidig stiger buschaufførernes løn med mindst 2.200 kr. om måneden.

Overenskomsten faldt på plads onsdag nat og er indgået mellem 3F Transport og Arbejdsgiverforeningen for Kollektiv Transport under Dansk Industri. Det skriver Fagbladet 3F.

Overenskomsten sikrer, at landets buschauffører sikres spisepauser midt i vagtplanen, så de kan spise, når sulten melder sig. Og så bliver kravet om ordentlige pausefaciliteter skrevet ind i overenskomsten, så arbejdsgiverne kan ende i Arbejdsretten, hvis chaufførernes pauseforhold ikke lever op til kravene i arbejdsmiljøloven.

Chaufførernes krav og ønsker har været klare, og de er blevet hørt i forhandlingslokalerne, pointerer Kim Poder, der er forhandlingssekretær i 3F Transport og topforhandler på busområdet.

Arbejdsmiljø i overenskomst
- Buschaufførerne har stået sammen på tværs af landsdele og busselskaber i flere år og kæmpet hårdt for at få problemer med manglende pauser, ulækre pauseforhold og pressede køreplaner løst. Derfor er jeg utrolig glad for, at vi er nået i mål med en meget stor del af de nødvendige løsninger. Samtidig er det en nyskabelse, at arbejdsmiljøet nu skrives ind i overenskomsten, siger Kim Poder.

For buschaufførerne stiger månedslønnen for en 37-timers arbejdsuge mindst 1.500 kroner over de næste tre år. Oven i kommer 700 kr. om måneden via forhøjelsen fra fire til syv pct. til hver enkelt ansats særlige opsparing – den såkaldte fritvalgskonto.

Stigningen på 2.200 kr. er en absolut minimumsstigning, og oven i kommer gennemslag på feriepenge og pension samt stigninger i tillæg for overarbejde.

-  I lighed med øvrige transportarbejdere får buschauffører også mere frihed og fleksibilitet i arbejdslivet. Ikke mindst via stigningen fra fire til syv procent i den særlige opsparing, der kan bruges til løn, fridage til samvær med syge børn, opsparing til pension eller til seniorfridage, siger Kim Poder.

I Dansk Industri er topforhandleren, underdirektør Christoffer Thomas Skov, glad for, at det lykkedes at lande en aftale.

- Der er givet og taget, som det sker i overenskomstforhandlinger. Set med mine øjne er det en tilfredsstillende aftale, hvor vi samlet set er kommet i mål. siger han.

MG