DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Landdistrikterne får størst gevinst af skettereformen.
Foto: Mads Jensen, Ritzau Scanpix

Ny skattereform giver størst gevinst for landdistrikterne

Beskæftigelsesfradraget og det nye jobfradrag gavner særligt danskere, der bor i landdistrikterne, viser Skatteministeriets tal.
14. JAN 2019 10.00

Som en del af skatteaftalen for 2018 blev der indført et nyt jobfradrag, og sammen med beskæftigelsesfradraget giver det den største gevinst for lønmodtagerne i kommunerne udenfor de store byer. Det viser Skatteministeriets Aktuelle skattetal.

I forhold til den kommunale fordeling er det særligt borgere i landdistrikterne, der får relativt størst gavn af fradraget, og det afspejler blandt andet, at det er målrettet beskæftigede med relativt lave arbejdsindkomster. 

- Beskæftigelsen når nye højder, og en af årsagerne er, at det bedre kan betale sig at arbejde i dag, end det kunne før den borgerlige regering tog over i 2015. Samtidig kan vi se, at det er borgere uden for de større byer, der har størst gavn af job- og beskæftigelsesfradragene, hvilket er godt for et Danmark i bedre balance, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V).

Ifølge ministeriet er det Ringsted, Brønderslev og Vesthimmerland kommuner, der får størst gavn af fradraget, og borgerne vil se den relativt største stigning i indkomsten. 

Også gevinst for huspriserne
Med den nye skattereform kan huspriserne i landdistrikterne også få medvind, når den træder i kraft i 2021, skriver Jyllands-Posten. Det viser beregninger fra Arbejdernes Landsbank.

Banken anslår blandt andet, at værdien af et typisk hus vil stige med 10-15 pct. i kommuner som Struer, Lemvig og Lolland, når skatteregningen falder. Når den gør det, er der nemlig større råderum til at afdrage mere på lån og renter.

Til gengæld er situationen anderledes i de større byer:

- Der bliver modvind i og omkring de store byer, hvor priserne er løbet hurtigst de senere år. Medvinden kommer der, hvor boligmarkedet ikke har været så godt med i udkantsområderne, siger cheføkonomi Signe Roed-Frederiksen til Jyllands-Posten.

ibs