DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Ny udligning skal indfases over tid med mulighed for højere skat

Overgangsordning bliver mest lempelig for de kommuner, der skal betale mere. En justering af bundskatten skal sikre, at den samlede beskatning på landsplan holdes i ro.
30. JAN 2020 13.29
TEMA: Udligning

En ny kommunal udligningsordning skal indfases over tid, fremgår det af regeringens udspil. Det gælder både for de kommuner, der skal betale mere, og for dem der vil komme til at modtage mere.

Indkøringen bliver mest lempelig for de kommuner, der skal betale ekstra, mens de kommuner, der skal modtage, formodes at kunne omstille sig lidt hurtigere. Også på permanent basis er der en lempelse, nemlig for kommuner der skal bidrage mere, men har ringe skattegrundlag. Til dem er der en kompensationsordning, der vil tage toppen af regningen. 

Generelt åbner regeringens udspil for, at kommuner, der skal betale mere, kan få lov at sætte skatten op, men på dagens pressemøde, hvor udspillet blev præsenteret, appellerede den fungerende finansminister Morten Bødskov (S) til, at kommuner med stor kassebeholdning bruger af den i stedet for at hæve skatten. Ifølge indenrigsminister Astrid Krag (S) har adskillige kommuner 'kunnet lægge penge til side' netop på grund af skævheder i det eksisterende udligningssystem.

I det omfang en ny udligningsordning giver en kommune bedre økonomi, er det også en mulighed at 'bruge en del af gevinsten til at sænke en måske høj kommuneskat', hedder det forhåbningsfuldt i regeringsudspillet. Den samlede beskatning på landsplan vil blive holdt uændret ved at nedsætte bundskatten med samme beløb, som eventuelle kommunale skattestigninger summer op til.

KL, der udtrykkeligt ikke har eller ønsker at have nogen holdning til udspillets indhold, hilser ikke desto mindre velkomment, at der nu er åbnet for, at der sker noget. Den manglende reform tærer i den grad på kræfterne i kommunerne, siger KL-direktør Kristian Wendelboe i en kommentar.

 

Læs eller download regeringens udspil 'Råd til velfærd i alle kommuner'.