DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Nye regler skærer millioner af fjernvarmeværkers opkrævninger

Ni fjernvarmeselskaber har fået udmålt forrentning efter nye regler. I alt 3,7 mio. kr. hvor de tidligere regler ville have kostet selskabernes forbrugere 14,4 mio. kr.
4. APR 2019 13.51

I alt ni fjernvarmeselskaber har nu efter nye regler fået udmålt, hvor meget de kan opkræve hos deres forbrugere til forrentning af indskudskapital. Tilsammen er de udmålte beløb godt ti mio. kr. lavere, end de ville have været efter de tidligere regler. De tidligere regler blev ændret i 2017, efter der var kommet politisk bevågenhed på beløbsstørrelserne.

En oversigt fra Forsyningstilsynet viser stor variation i forskellene mellem forrentningsbeløbene efter de gamle og efter de nye regler. For nogle selskabers vedkommende er beløbene efter de nye regler kun brøkdele af, hvad de ville have været efter de tidligere, mens de for andre er på næsten samme beløb.

Det første selskab, der fik udmålt sit forrentningsbeløb, var Ringsted Fjernvarme, der som tidligere omtalt fik lov at opkræve 115.000 kr., hvor de tidligere regler ville have givet en regning til varmekunderne på 2,1 mio. kr. Af de efterfølgende sager skiller Struer Forsyning sig endnu mere ud med et beløb på 48.000 kr., som efter de gamle regler ville have været 2,2 mio. kr.

I den modsatte ende af skalaen ligger Viborg Fjernvarme med 978.000 kr. mod 1 mio. kr. efter de gamle regler og Tarm Varmeværk med 305.000 kr. mod 340.000 kr. Imellem yderpunkterne ligger som de største selskaber Forsyning Helsingør med 879.000 kr. efter de nye regler mod 2,6 mio. kr. efter de tidligere og Assens Fjernvarme med 576.000 kr. efter de nye regler mod 2,3 mio. kr. efter de tidligere.

De resterede tre af fjernvarmeselskaber med godkendte forrentningsbeløb er Frederikshavn Varme med 731.000 kr. mod 3,4 mio. kr., Kjellerup Fjernvarme med 87.000 kr. mod 159.000 kr. og Vestegnens Kraftvarmeselskab med blot 13.000 kr. efter de nuværende regler mod 334.000 kr. efter de tidligere.

De store variationer i forskellene mellem gamle og nye beløb bygger på en kombination af regnskabsteknik og tidligere forrentningshistorik. Tilsammen får de ni fjernvarmeselskaber lov at opkræve 3,7 mio. kr, hvor beløbet efter de tidligere regler ville have været 14,4 mio. kr. 

Foruden de ni fjernvarmeselskaber, der har fået udmålt forrentningsbeløb, har har to andre også fået afgjort deres sager, men her er der tale om negativ indskudskapital og derfor ikke noget at forrente. Det gælder RenoNord og CTR, der betjener henholdsvis fem nordjyske og fem hovedstadskommuner.

Endelig har Hofor fået afvist sin ansøgning om at måtte opkræve forrentningsbeløb. Ansøgningen var indsendt for sent. Yderligere 18 ansøgninger fra fjernvarmevirksomheder er under behandling i Forsyningstilsynet.