DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Nyt budgetflertal cementerer politisk normalisering i Glostrup

Efter et års eventyr med et sammenbragt alternativt flertal står de tre store partier V, S og DF bag en toårig budgetftale.

GLOSTRUP: Med fire enmandspartier sat udenfor, er årets budgetaftale i Glostrup en normalisering af magtforholdene i forhold til sidste års budgetforløb, der efterlod borgmesterpartiet Venstre og støttepartiet Dansk Folkeparti helt uden indflydelse. I år har de tre store partier fundet sammen - det tredje er Socialdemokratiet - og for at understrege borgfreden er budgetaftalen toårig.

Samarbejdet mellem V og S er en viljesakt efter et års eventyr med et sammenbragt alternativt flertal, udløst af en eksklusion fra Venstre, som kostede det oprindelige konstitueringsflertal. Alt det er siden rullet tilbage, og med budgetaftalen nu yderligere cementeret. For de fire partier uden for aftalen - SF, Enhedslisten, De Konservative og Bylisten - er der især for de to sidstnævnte ligeledes en cementering af, at festen er slut.

Indholdsmæssigt byder budgetaftalen på en række takststigninger, som aftalepartierne kalder et bevidst valg i stedet for at sænke serviceniveauet. På linje hermed er der også penge på anlægsbudgettet til nye daginstitutioner, og det samme gælder etablering af flere plejehjemspladser.

Lidt utraditionelt indeholder budgetaftalen et håndslag mellem de tre partier om, at 'ni specifikke emner skal drøftes indgående' med det sigte, at de alle skal være udmøntet i 'endelige konklusioner, forslag og beslutninger' senest ved udgangen af 2020.

De ni emner er FN's verdensmål, kædeansvar ved kommunale udbud, klimapolitik, tidlig indsats på børneområdet, talentudvikling, en udstilling, frivillighed på det sociale område, optimering på ejendomsområdet og struktur på ældrecenter-området.

Se budgetaftalen.