DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Allinge under Folkemødet 2019.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Ole Bjørstorp på Folkemødet: Lad os slutte fred om udligningen

Ishøj-borgmester vil genstarte dialogen med oplæg til mere enkelt udligningssystem og fem sociale kriterier i stedet for 14.

BORNHOLM / ISHØJ: Debatten om den kommunale udligning har udviklet sig til en skyttegravskrig, hvor fronterne ikke flytter sig ud af stedet. Det mener Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), der på Folkemødet vil genstarte dialogen med et oplæg til et mere enkelt udligningssystem

I efteråret forventes det, at en ny regering efter folketingsvalget vil gå i gang med forhandlingerne om en udligningsreform.

I dag er der 14 kriterier for, hvordan man beregner de sociale forskelle kommunerne imellem. Ishøj Kommune foreslår at reducere de 14 kriterier til blot fem.

-  Lad os nu sammen skabe et nyt udligningssystem, som alle kan forstå og har tillid til. Det dur ikke med en debat, som handler om øst mod vest, København mod Jylland eller land- mod bykommuner. Debatten bør handle om mennesker, uanset hvor de bor i landet. Vi skal tilbage til det, der var det oprindelige formål med udligningsordningen - at udligne de økonomiske forskelle mellem rige og fattige kommuner i hele landet, siger Ole Bjørstorp.

Tilliden skal genskabes
- Vi har brug for at komme op af skyttegravene og finde svar på, hvad formålet med udligningen er, og hvordan vi gør systemet mere enkelt, gennemskueligt og forudsigeligt, siger Ole Bjørstorp, der mener, at det er helt afgørende at få tilliden og legitimiteten tilbage til systemet.

- Vi får brug for et stærkt KL med opbakning fra alle kommuner, når der skal forhandles sundhedsreform og andre valgløfter fra kommunalvalget. Lige nu er KL handlingslammet, fordi de forskellige kommunealliancer har gravet sig ned i hver sin skyttegrav. Det må og skal vi have ændret på.

ka