DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Over 30.000 er kommet ud af kontanthjælpssystemet siden 2016

Flere er i arbejde på grund af god udvikling i dansk økonomi og reformer på kontanthjælpsområdet, mener minister

30.100 personer har forladt kontanthjælpssystemet siden april 2016, da regeringen indførte to reformer rettet mod folk uden for arbejdsmarkedet. Det viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Udviklingen svarer til et fald på knap 20 pct. Der var 126.400 personer på kontanthjælp, uddannelseshjælp eller integrationsydelse i juli, hvilket er nyeste tal.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) fremhæver, at en god udvikling i dansk økonomi har fået flere i arbejde. 

- Tallene fortæller mig, at det går godt i Danmark. Der er rigtig mange, der forlader kontanthjælpssystemet og får job eller tager en uddannelse, siger han. 

Han peger også på de to reformer, som har været gældende i omkring to og et halvt år. Det har været meget diskuteret, hvor stor betydning de to reformer har haft. 

De to reformer er dels kontanthjælpsloftet, som har lagt en grænse for, hvor meget en kontantshjælpsmodtager samlet kan få i offentlige ydelser, og dels reglen om, at kontanthjælpsmodtagere får en økonomisk straf, hvis de arbejder under 225 timer om året.

- De har haft en effekt. Det er klart, at de ikke gør det alene, for det er også et resultat af, at det går godt i dansk økonomi, siger Troels Lund Poulsen.

Regeringen har flere analyser på trapperne, der skal belyse effekten af reformerne, og de vil komme i løbet af november.

Flere årsager til fald
De 30.100 færre i kontanthjælpssystemet betyder ikke nødvendigvis, at man har fået et job eller tager en uddannelse. Det kan også betyde, at ens partner forsørger en, eller at man er på en anden ydelse. 

- Men jeg synes, at vi kan se fra tallene, at rigtig mange nu er i stand til at forsørge sig selv eller får mulighed for en uddannelse, siger Troels Lund Poulsen. 

Han mener ikke, at der er behov for flere reformer, nu hvor der er 20 pct. færre i kontanthjælpssystemet.

- Jeg lægger ikke op til nye reformer, hvor vi skal nedjustere ydelserne for mennesker på kontanthjælp. Vi har givet et større økonomisk incitament til at få et job, men også gjort det mere rimeligt for dem, der går på arbejde hver dag, siger Troels Lund Poulsen.

Ritzau