DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Københavns Kommune vil løfte Mjølnerparken ud af sin ghetto-status ved at gøre området attraktivt for tilflyttere.
Foto: Tariq Mikkel Khan, Ritzau Scanpix

Privatisering skal løfte Tingbjerg og Mjølnerparken

2.000 private boliger og ungdomsboliger skal forandre Tingbjerg og Mjølnerparken og én gang for alle få dem af ghettolisten.

KØBENHAVN: Overborgmester Frank Jensen (S) er sammen med kommunens øvrige borgmestre ved at lægge sidste hånd på ambitiøse udviklingsplaner for byens to mest udsatte områder, Tingbjerg og Mjølnerparken, oplyser Københavns Kommune.

Områderne skal løftes ud af ghetto-kategorien og gøres lige så attraktivt at flytte til, som det øvrige København. Og det skal først og fremmest ske gennem privatisering af boligmassen, så der bliver skabt i omegnen af 2.000 private- og ungdomsboliger.

Hovedgrebene i udviklingsplanerne, der skal forandre Tingbjerg og Mjølnerparken, er nye, attraktive taglejligheder. Moderne, private familieboliger. Ungdomsboliger til studerende fra hele byen. Og en langt større åbenhed og sammenhæng med resten af København. 

- Om fem år vil jeg ikke mere høre ordet 'ghetto' brugt om Tingbjerg og Mjølnerparken igen. Vi er ved at lægge sidste hånd på to ambitiøse planer for, hvordan vi får skabt to moderne, attraktive boligområder for alle københavnere. Nu skal vi sætte fuld fart på udviklingen, så de bliver en fuldt integreret del af København, siger Frank Jensen.

Siden 2015 har København arbejdet for at gennemføre to ambitiøse strategier, der skal gøre Tingbjerg og Mjølnerparken langt mere attraktive. Og i 2018 vedtog regeringen den såkaldte 'ghettopakke', der stiller krav om højst 40 pct. almene boliger i de mest udsatte områder.

Derfor vil et politisk flertal på Københavns Rådhus nu sætte ind for at opføre et stort antal nye private boliger, frasælge et antal almene boliger og omdanne familieboliger til ældre- og ungdomsboliger, der kan ændre boligsammensætningen i begge områder fundamentalt. Og på den måde tiltrække flere ressourcestærke københavnere.

Tingbjerg og Mjølnerparken i stærk udvikling
I Tingbjerg skal der bygges over 1.700 private familie- og ungdomsboliger. Samtidig skal en lang række almene familieboliger omdannes til ældre- og ungdomsboliger, så der samlet set tilføres et stort antal ungdomsboliger til området.

I Mjølnerparken skal samtlige boliger gennemrenoveres samtidig med, at der skal etableres nye, attraktive tagboliger, ungdomsboliger og et nyt fælles kvarterhus. Endelig skal der etableres en levende handelsgade, og blokkene åbnes op ud mod den omkringliggende by, så Mjølnerparken kommer til at ligne det øvrige København. Når den plan er gennemført, skal 200-300 almene boliger sælges og omdannes til private ejerlejligheder

Udviklingsplanerne skal nu politisk behandles i boligselskabernes og i Københavns Kommunes politiske organer og bliver fremsendt til regeringen den 1. juni, sådan som det skal ifølge ghettoplanen.

MG

Fakta

  • Tingbjerg og Mjølnerparken står på regeringens liste over 'hårde ghettoer'. Derfor er Københavns Kommune forpligtet til at fremlægge udviklingsplaner, som skal nedbringe mængden af almene boliger til 40 pct. i de to områder. Planerne skal afleveres til regeringen den 1. juni 2019.
  • Udviklingsplanerne lægges i forlængelse af den ambitiøse byudviklingsstrategi og helhedsplan, som Københavns Kommune har arbejdet på i henholdsvis Tingbjerg og Mjølnerparken de senere år.

Kilde: Københavns Kommune.

Læs mere om planerne her.