DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Der er masser af parkeringsregler i Hjørring, men ingen p-vagter. Så man kan holde, hvor man vil, lige så længe man vil uden konsekvenser.
Foto: Jens Henrik Daugaard, Ritzau Scanpix

Propfyldte p-pladser giver parkeringskaos i Hjørring

Kommunen har sparet p-vagterne væk, efter den ny afregningsmodel med staten har gjort kontrollen urentabel - nu melder problemerne sig med overfyldte p-pladser.

HJØRRING: Den nye afregningsmodel, som siden 1. januar sender 70 pct. af p-indtægter fra kommunerne til staten, giver nu konkrete parkeringsproblemer i Hjørring Kommune.

Der er tilstrækkeligt med p-pladser totalt set i Hjørring, men pladserne tæt på butikkerne i midtbyen er ofte besat hele dagen, fordi kommunen ikke længere har p-vagter. Ingen vagter, ingen bøder. Ingen retter sig efter tidsbegrænsningerne, skriver Nordjyske.

Ligesom en række andre kommuner har Hjørring sparet p-kontrollen væk som konsekvens af den nye afregningsmodel med staten, fordi kontrollen er blevet en underskudsforretning. Tidligere beholdt kommunerne halvdelen af pengene fra p-afgifter og kontrol, men fordelingsnøglen blev ændret af den forrige regering for at forhindre parkeringsadministrationen i et blive 'en malkemaskine' for kommunerne.

Frivillig ordning
Både KL og trafikforskere har imidlertid advaret om konsekvenserne for parkeringsmulighederne i centrum af byerne, når kommunerne ikke længere kontrollerer p-pladser med tidsbegrænsning, fordi kontrollen er urentabel.

- Det er en begrænsning af kommunernes økonomiske selvbestemmelse, og det fjerner deres eneste redskab i trafikreguleringen i byerne. Her er parkerings-våbenet kommunernes vigtigste, og derfor er det tåbeligt, at staten nu går ind og konfiskerer indtægten, sagde trafikforsker Harry Lahrmann til DK medier i forrige måned.

Nu er problemet blevet til konkret virkelighed i Hjørring, hvor blandt andet ansatte i større virksomheder optager parkeringspladserne uden hensyn til tidsbegrænsninger.

Borgmester Arne Boelt (S) vil i begyndelsen af august holde møde med alle byens bankdirektører for at diskutere større udskiftning på midtbyens parkeringspladser. 

- Det er måske naivt, men jeg mener, at vi kan hjælpe hinanden med at skabe større udskiftning på byens parkeringspladser gennem en frivillig ordning, siger Arne Boelt til Nordjyske.  

Teknik - og miljøudvalgets formand, Søren Smalbro (V), peger på, at udvalget overvejer en 'blød' p-kontrol netop for at skabe mere udskiftning - men uden betalingsparkering. Og det koster.

- Vi regner med, at p-vagter skal udskrive fem bøder om dagen, og den indtægt kan slet ikke betale for p-vagterne. Vi skal derfor finde pengene under de kommende budgetforhandlinger, siger Søren Smalbro.