DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Reform: Seks mia. kr., 2.000 nye sygeplejersker og 100 nye læger

Regeringen vil afsætte seks mia. kr. til 21 sundhedsfællesskaber og en statslig enhed. Samtidig skal regionerne omdannes til sundhedsforvaltninger.
16. JAN 2019 11.13

Regeringen vil sige farvel til regionsrådene og til gengæld poste seks mia. kr. i sundhedsvæsenet til at oprette 21 sundhedsfællesskaber, uddanne 2.000 flere sygeplejersker og 100 flere læger.

Finansieringen skal ske gennem en nærhedsfond, som skal kickstarte reformen, lyder det i regeringens udspil til sundhedsreformen, 'Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder'.

- Ambitionen er at forankre flere opgaver lokalt og flytte opgaverne ud, men andre opgaver løftes op på nationalt niveau med entydigt ansvar og ens rammeniveau i forhold til kvalitet, patientrettigheder, som indfries ligeværdigt i hele landet, indkøb af medicinsk udstyr, it og så videre, sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under præsentationen af udspillet.

Regionerne, som vi kender dem i dag, omdannes således til fem sundhedsforvaltninger med samme beliggenheder i Aalborg, Viborg, Vejle, Sorø og Hillerød. Dermed ryger regionernes folkevalgte led. Forvaltningerne skal stå for driften af sygehusene, og regeringen ønsker, at de siddende regionsrådsformænd påtager sig opgaven som formænd for de nye bestyrelser i sundhedsforvaltningerne.

Samtidig skal der etableres en ny, national myndighed som får hovedsæde i Aarhus. Det bliver et statsligt organ under Sundhedsministeriet, der skal stå for den overordnede planlægning og styring af økonomi. Det sker for at spare penge på administration på for eksempel partistøtte til regionsvalgene og udgifter til at honorere de 41 regionsrådsmedlemmer i hver region.

'Tre politiske niveauer bliver til kun to'
Det betyder en besparelse på 1,5 mia. kr. ved nedlæggelse af regionerne frem mod 2025, som er med til at finansiere nærhedsfonden. Samtidig spares der knap otte mia. kr. på administrative opgaver, som skal overføres til sundhedsforvaltningerne, forklarede udenrigsminister Anders Samuelsen (LA).

Samtididig vil regeringen uddanne flere praktiserende læger og øge optaget på uddannelsen med 100 pladser sammen med 2000 flere pladser på sygeplejerskeuddannelserne. Det er en fordobling af de 1000 pladser, som Socialdemokratiet tidligere har foreslået.

De flere hænder skal uddannes til at indgå i de 21 sundhedsfællesskaber, der skal sikre bedre sammenspil og patientforløb. Derfor skal der også være bindende kvalitetskrav til sundhedstilbuddene i de 21 fællesskaber i kommunerne.

De skal fungere som en forpligtende ramme og partnerskab for at få kommune, sygehus og almen praksis til at tale bedre sammen. Ledelsen skal bestå af borgmestre og formænd for kommunernes sundhedsudvalg, og der skal også være repræsentanter fra sygehusene og de praktiserende læger. Sygehusene skal således have en mere udadvendt rolle, hvor de skal rådgive kommuner og praktiserende læger, lød det.

Kommunerne skal også overtage regionens øvrige opgaver som kollektiv trafik.

Udspillet fungerer på den lange bane. Derfor kommer der på fredag flere konkrete tiltag. I forlængelse af udspillet vil regeringen inviterere foreninger osv. til møder i Finansministeriet.


Læs hele udspillet her