DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Regeringen bøjer sig for Venstres krav til fortsatte forhandlinger

Socialdemokratiets ordførere er ude af forhandlingslokalet, og udgangspunktet for udlændingetilskud er nu Venstres og ikke regeringens, siger finansminister Nicolai Wammen.
28. FEB 2020 13.05
TEMA: Udligning

Regeringen bider ydmygelsen i sig og accepterer Venstres to krav for at genoptage forhandlingerne om en reform af den kommunale udligning.

- Vi vil gerne række hånden frem til godt samarbejde, siger finansminister Nicolai Wammen (S) til TV2 og DR efter torsdagens møde mellem statsminister Mette Frederiksen (S) og Venstre formand Jakob Ellemann-Jensen.

Her forlangte Venstre dels Socialdemokratiets ordførere fjernet fra forhandlingslokalet, dels et løfte om en halvering af det særlige tilskud til kommuner med mange borgere af udenlandsk herkomst.

Om det ene krav siger Nicolai Wammen, at regeringen 'ikke (har) noget problem med, at det er regeringen, der forhandler med Venstre', og til det andet at 'vi er parate i de videre forhandlinger at tage udgangspunkt i finansieringsudvalgets anbefalinger i udlændingedelen'.

Finansieringsudvalgets anbefalinger er også, hvad Venstre har henvist til i sit krav om en halvering. Tilskuddet til kommuner med mange borgere af udenlandsk er herkomst er i dag 5,2 mia. kr., og det havde regeringen i sit udspil sat ned til 4,3 mia. kr. Med indrømmelsen i dag bliver udgangspunktet i stedet, at beløbet sættes ned til 2,6 mia. kr.

Nicolai Wammen forbeholder sig dog, at man 'på anden vis vil forsøge at sikre' de kommuner, som med det nye udgangspunkt må imødese et mindre tilskud end efter regeringens udspil.