DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Regeringen dæmper forventning til jobfest i det private

Regeringen forventer lavere vækst i privat beskæftigelse i år end ventet samt lavere vækst for dansk økonomi.

Færre end hidtil antaget kommer i beskæftigelse i den private sektor i år. Det vurderer regeringen i Økonomisk Redegørelse, siger finansminister Nicolai Wammen (S) på et pressemøde.

Vurderingen er overordnet, at den danske økonomi grundlæggende er sund, men at årene med de højeste vækstrater ligger bag os. Det skyldes især, at tempoet i den globale økonomi er gået ned, og at usikkerheden er blevet større på grund af blandt andet handelskrig og brexit.

I oktober lød beregninger på, at der ville komme 36.000 flere i privat beskæftigelse i år, men det tal har Finansministeriets økonomer nu nedjusteret til 29.000 personer. For næste år lyder prognosen nu på 14.000 flere i privat beskæftigelse. I oktober ventede man at tallet ville være 21.000.

- Det går fornuftigt for dansk økonomi Vi forventer, at beskæftigelsen vil stige i både 2020 og 2021, men vi ser også sorte skyer i horisonten, siger Nicolai Wammen.

Økonomerne vurderer, at arbejdsstyrken generelt i år vil vokse med 29.000 personer, en nedjustering i forhold til oktobers 35.000 personer. Næste år forventes omkring 20.000 flere i arbejde.

Finansministeriet forventer, at dansk økonomi efter et opsving siden 2013 er på vej ind i en periode med mere moderat vækst. Fra 2015 til 2018 steg bruttonationalproduktet (bnp) med omkring 2,5 pct. om året, mens tallet i år ventes at stige med 2 pct. I 2020 og 2021 forventes bnp at stige med henholdsvis 1,5 pct. og 1,4 pct.

- Der er styr på de offentlige finanser i Danmark, og vi har fortsat udsigt til en pæn fremgang i vores velstand. Dansk økonomi er grundlæggende sund, men vi kommer ikke uden om, at den globale økonomi er gået ned i tempo, og det vil uundgåeligt også påvirke vores økonomi, siger finansministeren.

Ritzau

Læs eller download Økonomisk Redegørelse.