DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Regeringen får kritik for mangelfulde data om udligning

Beregningerne bag udligningsreform er på ingen måde fyldestgørende, mener to professorer. Ministeren afviser.
14. FEB 2020 7.05
TEMA: Udligning

Ifølge social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) er alle relevante tal nu fremlagt omkring beregningerne bag regeringens udspil til en udligningsreform. Men spørger man professorer på området, er det slet ikke tilfældet.

Der mangler mange detaljer, siger Per Nikolaj Bukh, professor i økonomistyring på Aalborg Universitet.

- Ministeren siger i pressemeddelelsen, at det hele er lagt frem. Det er det jo bare ikke på nogen som helst måde. Det der er problemet, er at de fortæller, hvad der er indregnet, men i de fleste komponenter har du kun summen af en masse ting. Der mangler værdien af de enkelte komponenter i systemet, siger han.

Ifølge professoren var der slet ikke den samme debat omkring den tidligere V-LA-K-regerings udspil til en udligningsreform, selvom den daværende regering endte med at opgive den.

- Det var et meget mere traditionelt forløb. Jeg erindrer slet ikke, at man diskuterede mangel på data, siger han.

Ikke det fulde billede
Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, har meldt ud, at partiet ikke kommer til at gå ind i forhandlinger om udligningsreformen, før alle beregninger er lagt frem.

Det forstår professor Bent Greve fra Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv på Roskilde Universitet godt.

- Hvad er værdien af de enkelte komponenter? Hvad vil man gøre på boligområdet eksempelvis? Vi er kommet længere hen ad vejen, men jeg mener heller ikke, vi har det fulde billede.

- Jeg mangler helt præcist at få at vide, hvad man har gjort på de enkelte områder. Der er brug for et mere præcist datagrundlag. Hvor det kommer fra, og hvordan man har målt det, siger Bent Greve.

Indenrigsminister Astrid Krag (S) skriver i en skriftlig kommentar til Ritzau, at hun har svært ved at følge professorernes holdning.

- De tabeller vi har lagt frem, har samme detaljeringsgrad som dem i Finansieringsudvalgets rapport fra 2018. Desuden har vi lagt et notat ud, der tilsvarende detaljeret gennemgår elementerne i regeringens udspil, og hvad vores beregninger bygger på, skriver hun.

Ritzau