DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Regeringen får lov at flytte en mia. kr. fra landbruget til grøn omstilling

EU-Kommissionen giver Danmark mulighed for at bruge næsten en mia. kr. fra EU's landbrugsstøtte til grønne indsatser i landdistriktsprogrammet.

Omkring én mia. kr. Så mange penge har EU-Kommissionen givet Danmark mulighed for at flytte fra den direkte landbrugsstøtte til grønne indsatser inden for landdistriktsprogrammet i 2021, skriver Altinget.

Og i en tid, hvor dyre, grønne ønsker står i kø, vækker sådan en mulighed begejstring hos Radikales miljøordfører, Zenia Stampe. 

- Det her er en gave, der kan bruges til at sætte turbo på den grønne omstilling. Radikale ønsker at overføre flest mulige midler til grønne ordninger, siger hun til Altinget.

De seneste år har Danmark flyttet syv pct. fra den direkte støtte, men får nu mulighed for at flytte op til 15 pct.

Endnu ingen beslutning
Men man skal huske hensynet til landmændene, påpeger Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer:

- Det er simpelthen en urimelig forskelsbehandling, hvis man vil reducere landmændenes indkomst for at gøre gode gerninger. De penge er tiltænkt landmænd i almindelig støtte og kompensation for de krav og vilkår, vi lever under i EU, siger han til Altinget.

Inden årets udgang skal regeringen meddele EU, hvad der skal ske i 2021. Beslutningen er ikke truffet endnu, fastslår fødevareminister Mogens Jensen (S).

- Det afhænger af en række faktorer, som vi i øjeblikket er ved at se på, siger han til Altinget i en skriftlig kommentar.

- Vi er nødt til ikke kun at forholde os til de grønne ambitioner, vi har, men også til nogle simple, praktiske forhold, i og med at vi har begrænsede muligheder for at anvende pengene. Der kan være en risiko for, at pengene ryger retur til Bruxelles, hvis der ikke er tilstrækkelig efterspørgsel efter pengene i landdistriktsprogrammets frivillige ordninger, fortsætter han.

ka