DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Regeringen favoriserer kommuner med en høj andel af udlændinge

Regeringen vil skære mindre end eksperter anbefaler i kommunernes økonomiske kompensation for udlændinge.

S-regeringens udspil til en udligningsreform tilgodeser i høj grad kommuner med mange udlændinge, skriver Jyllands-Posten. En reform af den kommunale udligning har været en bunden opgave i flere år, blandt andet fordi kommunerne tilsammen har fået omkring 2,4 mia. kr. årligt for meget i kompensation for borgere med udlændingebaggrund.

Indenrigsministeriets Finansieringsudvalg med repræsentanter for flere ministeriet plus KL og Danske Regioner fastslog således i en afrapportering i 2018, at tilskuddet for udlændinge 'er omkring 50 pct. højere end, hvad der vurderes fagligt underbygget'. Men regeringens udspil skærer blot 0,9 mia. kr. i udligningen for udlændinge og altså ikke nær så meget, som eksperterne anbefalede.

- Når man justerer mindre på udlændingeudligningen, end der var lagt op til, er det kommuner med mange udlændinge, der bliver ramt mindre, siger projektchef Niels Jørgen Mau Pedersen fra Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.

Vestegnen skånes
Manøvren betyder, at en række især socialdemokratiske kommuner på den københavnske vestegn slipper for en millionregning. Også landets største S-kommuner bliver stillet bedre i omlægningen end anbefalet. Derudover vil regeringen øge kompensationen for udlændinge gennem den generelle udligning samt indføre et nyt tilskud til hovedstadskommuner, hvor 'en høj andel af udlændinge' giver flere penge.

S-kommunen Ishøj, hvor en tredjedel af indbyggerne er udlændinge, stod ifølge de faglige anbefalinger til at miste mellem 28 mio. kr. og 55 mio. kr. årligt. Med regeringens forslag vil Ishøj i stedet få tilført yderligere 34 mio. kr. Kommuner som København og Aarhus får også en klækkelig rabat, fordi regeringen ikke skærer så hårdt i kompensationen for udlændinge.

Venstre anklager regeringen for at 'forgylde' egne borgmestre.

- Regeringen vil overbetale socialdemokratiske borgmestre med mange udlændinge på bekostning af velfærden i resten af Danmark, siger Venstres politiske ordfører Sophie Løhde til Jyllands-Posten.

Regeringen afviser kritikken og fastslår, at den vil hjælpe kommuner ramt af en 'fejlslagen integration'.

- Vi holder hånden under de kommuner, der står med de største udfordringer, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag til Jyllands-Posten.

mk