DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Regeringen vil gøre det billigere for kommuner at fjerne børn

Kommunerne bør få større refusion fra staten i særligt dyre sager om fjernelser af børn, foreslår regeringen.

En kommunes økonomi skal ikke være med til at afgøre, hvorvidt et barn skal fjernes fra familien eller ej. Det mener regeringen, som vil gøre det billigere for kommuner at fjerne børn.

I et udspil foreslår S-regeringen, at kommuner fremover får en større refusion fra staten i de sager, som koster mest. Det skriver DR.

- Jeg hører bekymringer fra forskellige organisationer om, at økonomien nogle gange kommer til at veje for tungt, og at vi dermed ikke får gjort det rigtige for de mest udsatte børn, siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) til DR.

I øjeblikket får kommunerne 25 pct. refusion af udgifter til enkeltsager, der koster over 830.000 kr. Løber udgifterne i en sag op over 1.630.000 kr., får kommunen 50 pct. retur.

Men det er altså ikke nok, mener regeringen, der foreslår, at staten skal refundere 75 pct. af beløbet i sager, der koster over 2.050.000 kr.

Hellere lavere bundpris
Med 97 tvangsanbringelser af børn i 2018 var Lolland Kommune ifølge DR den kommune i landet, hvor flest børn blev tvangsfjernet målt per 10.000 indbyggere.

Her giver borgmester Holger Schou Rasmussen (S) ministeren ret i, at det er dyrt at betale for de mange sager.

Selv om forslaget vil gøre en forskel for kommunen, mener han, at det vil være en større hjælp, hvis der blev givet et tilskud i bundprisen i samtlige sager.

- Så ville man i langt højere grad hjælpe en kommune som Lolland, siger Holger Schou Rasmussen til DR.

Det forslag ønsker social- og indenrigsministeren ikke at forholde sig til over for DR. Hun kalder regeringens udspil et afgørende løft for de kommuner med mange udsatte børn.

Foruden mulighed for øget refusion er der i udspillet også et forslag om at fjerne et såkaldt søskendeloft, så kommunerne fremover kan pulje udgifterne til anbragte søskende uanset antal.

Beløbet gælder også for forebyggende foranstaltninger i hjemmet. Dermed bliver det nemmere at nå beløbsgrænserne for refusion.

I sin nytårstale sagde statsminister Mette Frederiksen (S), at nogle forældre får for mange chancer. Berøringsangsten skal væk, og børn skal fjernes tidligere.

Ritzau