DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Regeringen vil skære i friskolernes støtte

Regeringen følger i finansloven op på sit ønske fra valgkampen om at reducere tilskuddet til friskolerne, men friholde dem i yderkommuner.
2. OKT 2019 11.45

Friskolerne var et debatemne under valgkampen i maj, og nu kan der være ændringer på vej, efter at Socialdemokratiet har overtaget regeringsmagten og onsdag fremlægger sit finanslovsudspil for 2020.

Regeringen vil nemlig reducere tilskuddet til friskolerne fra 2021, fremgår det af udspillet til finansloven.

Koblingsprocenten, som er tilskuddet til de frie grundskoler, skal tilbagerulles fra de nuværende 76 til 71 pct. 

Koblingsprocenten dækker over den andel af udgiften til en folkeskoleelev, som friskoler får til deres elever.

Regeringen vurderer, at den vil tjene 0,3 mia. kr. årligt på tilbagerulningen, som er stik imod den tidligere regering, der fik tilskuddet op på 76 pct. Under valgkampen i maj, hvor Venstre talte for at beholde koblingsprocenten på 76 pct, argumenterede Socialdemokratiet for at få den ned på de 71 pct., som den altså nu kan ende på i 2021.

Modstanderne af en reducering siger, at det vil betyde større egenbetaling fra forældre, fyringer af lærere eller i sidste ende lukning af flere friskoler.

Ifølge Liberal Alliance kan der allerede nu findes et flertal for at holde tilskuddet på de nuværende 76 pct.

- Regeringen vil øge forældrebetaling til friskoler. Det var samlet blå blok plus Radikale Venstre imod i valgkampen.

- Derfor stiller LA beslutningsforslag om at holde koblingsprocenten i ro den kommende valgperiode. Håber, Radikale holder valgløfte og sikrer flertal udenom regeringen, skriver LA-formand Alex Vanopslagh onsdag på Twitter.

Kan betyde lukning
Dansk Friskoleforenings formand, Peter Bendix Pedersen, har endnu ikke læst udspillet og tager derfor sine forbehold, men han ser dystert på den foreslåede reducering:

- Regeringen taler om at styrke uddannelse. Det gælder så bare ikke børn på friskolerne. Er det, fordi vi er en torn i øjet, eller gør vi noget forkert? Socialdemokraterne har i årevis sagt til os, at vores berettigelse netop var at være et alternativ til folkeskolen. Det forsvinder så nu. Der er en logik her, som ikke hænger sammen, siger Peter Bendix Pedersen.

Hvis reduceringen bliver en realitet, vil det sende mange skoler ud i en økonomisk krise, vurderer han.

- Det her vil komme til at ske hen over natten. Man reducerer med fem pct., og det er cirka 3.000 kr. per elev.

- Mit skøn er, at op mod 100 friskoler vil komme i en situation, hvor de vil være så truede økonomisk, at de vil blive nødt til at lukke, siger han.

Med til regeringens finanslovsudspil hører dog også, at man fra 2021 vil prioritere 75 mio. kr. årligt til en pulje, der skal friholde de frie grundskoler, som ligger i yderkommuner eller har en høj andel af socialt udsatte børn.

Ritzau