DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Rigsrevisionen: Skatteinddrivelse bliver yderligere forsinket

Der kan gå mere end et år, inden PSRM-systemet er klar til at inddrive al gæld, siger Rigsrevisionen.
5. SEP 2019 12.55

Der er risiko for, at det nye system til inddrivelse af gæld, PSRM, først er fuldt funktionsdygtigt til at inddrive al gæld om mere end et år. 

Det konkluderer Rigsrevisionen i en beretning. Her fremgår det, at arbejdet med at få det nye system op at køre ikke skrider frem så hurtigt som planlagt. 

'Konsekvensen af den manglende fremdrift er, at der er risiko for, at tilslutningen fortsætter langt ind i 2020, og at ministeriet dermed først vil kunne inddrive gæld for alle fordringshavere med PSRM i slutningen af 2020 eller senere', skriver Rigsrevisionen på sin hjemmeside. 

Det er Rigsrevisionen, som selv har taget initiativ til at undersøge forholdene. Det er gjort for at få belyst, om Skatteministeriet har gjort nok for at sikre fremdrift i at få udviklet PSRM-systemet. 

EFI's afløser
Fordringshaverne er de cirka 800 institutioner og offentlige myndigheder, som kan kræve gæld indfriet. Det er blandt andet Skattestyrelsen, DR og kommunerne. Det er Rigsrevisionen, som selv har taget initiativ til at undersøge forholdene. Det er gjort for at få belyst, om Skatteministeriet har gjort nok for at sikre fremdrift i at få udviklet PSRM-systemet. 

Daværende skatteminister Karsten Lauritzen (V) sagde i februar i år, at 'i 2019, altså i år, har vi normaliseret gældsinddrivelsen fremadrettet. For ny gæld, der opstår, vil borgerne opleve i 2019, at systemet vil fungere i forhold til at bede folk om at betale'.

I august sagde den nytiltrådte skatteminister, Morten Bødskov (S), at det ikke bliver muligt at få styr på inddrivelse af ny gæld inden årets udgang.  

PSRM-systemet blev lavet for at afløse det tidligere EFI-system, som blev skrottet i september 2015. Statens primære advokat, Kammeradvokaten, havde forinden konkluderet, at dele af gældsinddrivelsen kunne være sket på ulovlig vis. Lukningen af systemet betød samtidig, at nogle mennesker slap for at betale gæld med det samme. 

For nylig viste en beretning fra Rigsrevisionen, at den samlede gæld til det offentlige ved udgangen af 2018 udgjorde 118,2 mia. kr. mod 108,6 mia. kr. året forinden.

En del af gælden drejer sig om uberettiget kontanthjælp. Derudover er der blandt andet gæld til daginstitutioner, parkeringsafgifter, licens og bøder til tog og busser.


Ritzau