DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Rodet budgetforløb i Allerød udstiller ondt blod mellem K og V

Borgmester Karsten Längerich (V) kom først med en budgetaftale. Men K-S-EL kom først med et flertal.

ALLERØD: Et forsmædeligt budgetforløb i Allerød, der anbragte borgmester Karsten Längerich (V) på sidelinjen, mens et umage flertal udenom borgmesterpartiet fik en aftale på plads, er i virkeligheden ifølge borgmesteren blot endt med en variant af en anden budgetaftale, som han selv og Venstre var med i for to uger siden. Uden flertal for den, ganske vist.

Sådan lyder borgmesterens forklaring i dag i Frederiksborg Amts Avis efter at De Konservative og Socialdemokratiet med hver fem mandater fandt sammen med Enhedslistens ene og nåede op på de 11, der skal til for at være et flertal i et byråd med 21 medlemmer. Noget af en forandring for EL, som sidste år stod alene udenfor og i år i stedet fik nøglerollen.

Budgetaftalen hæver grundskylden med et promillepoint fra 22,8 til 23,8 promille, men ellers erklærer aftalepartierne sig i aftaleteksten de facto enige med den tilsidesatte borgmester i, at der er store ligheder mellem de to aftaler, idet den store forskel er, at der er flertal for den ene og ikke for den anden.

Flertalsaftalen understreger det typografisk, ved at de afsnit der er identiske med mindretalsaftalens, er trykt med kursiv, så det tydeligt fremgår, hvad der er ens. En raffineret måde at udstille, hvor lidt der manglede, for at borgmesteren selv kunne have kørt et flertal hjem.

Mindretalsaftalen blev indgået mellem Venstre, SF, De Radikale, Vores Allerød og Blovstrødlisten, som med henholdsvis fem, to og tre gange et enkelt mandat ikke kunne snige sig op på de nødvendige 11. At det tilbageværende flertal i stedet kunne enes, er endnu et hak i revolverskæftet i den fortløbende strid, der har udspillet sig mellem De Konservative og Venstre, siden et konstitueringskup satte ondt blod mellem dem i kølvandet på KV13.

Begge sider udtrykker i øvrigt næsten identisk, at der er 'mere', henholdsvis 'lige så meget', der samler som deler/splitter byrådet. Umiddelbart forekommer det mere som en besværgelse end en faktisk beskrivelse af samarbejdsforholdene.

 

Se budgetaftalen og se mindretalsaftalen.