DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Søren Bidstrup, Ritzau Scanpix

Så mange penge bruger kommunerne på sport og fritid

De danske kommuner vil i 2019 bruge rekordmange penge på sport- og fritidstilbud, viser tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet. Faktisk har kommunerne øget deres forbrug med hele 18 pct., siden kommunalreformen trådte i kraft i 2007.

Det danske foreningsliv blomstrer, og flere steder i landet bliver der på daglig basis trænet fodbold på det lokale baneanlæg eller spillet håndbold i lokalforeningens hal.
 
Det høje aktivitetsniveau understøttes i høj grad af de danske kommuners økonomiske tilskud til borgernes sports- og fritidsaktiviteter, som ifølge tal fra Økonomi- og Indenrigsministeriet er stigende. Her fremgår det nemlig, at landets 98 kommuner i gennemsnit har øget deres forbrug på sport og fritid med 186 kr. per borger siden 2007, hvor kommunalreformen trådte i kraft, svarende til en stigning på 18 pct.
 
I 2019 står kommunerne således til i gennemsnit at bruge 1.235 kr. pr. borger, og det overgår sidste års rekord, som lå på 1.229 kr. pr. indbygger.
 
Vigtig støtte
Og det er vigtigt, at de danske kommuner støtter op om sports- og fritidsaktiviteter, da det ofte danner grobund for stærke lokalsamfund i den respektive kommune, lyder vurderingen fra cheføkonom i Spar Nord Jens Nyholm. I fællesskab med Spar Nord Fonden uddelte Spar Nord i 2018 62,5 mio. kr. til lokale foreninger og andre projekter:
 
- Kommunernes tilskud til sport og fritid har stor betydning for udviklingen i de små bysamfund – især i provinsen – som i høj grad beror på de lokale foreninger, hvor borgerne mødes om den pågældende sports- eller fritidsaktivitet. Derfor er økonomisk støtte til sport- og fritidsaktiviteter også noget, der potentielt kan gøre små lokalsamfund mere attraktive for boligsøgende. Der er derfor ikke kun tale om sundhedspolitisk støtte fra kommunerne, men i ligeså stort omfang opbakning til de små lokalsamfund, der findes rundt omkring i Danmark, siger han og tilføjer:
 
- Udviklingen i kommunernes støtte til sport og fritid led ellers ifølge tallene et knæk tilbage i 2016, hvor tilskuddet på landsgennemsnit blev nedsat med 13 kr. per borger. Siden da har kommunerne dog skruet op for støtten, og de seneste fire år er fritidsforbruget vokset med 50 kr. pr. borger, hvilket svarer til en stigning på fire pct. 
 
Stor forskel mellem top og bund
Kigger man nærmere på de enkelte kommuner, er der stor forskel i tilskuddene til sport og fritid på tværs af landet. 

Ifølge Jens Nyholm har man i mange hovedstadskommuner en tendens til at bruge flere penge på sport og fritid end i resten af landet:

- Ni ud af de ti kommuner, der bruger mest på borgernes sports- og fritidsaktiviteter, ligger ifølge tallene fra Økonomi- og Indenrigsministeriet i Region Hovedstaden. Og tager man et nærmere kig på bunden af listen, så kan man se, at alle kommuner er placeret uden for København, primært i det jyske, forklarer han og fortsætter:

- Faktisk er der en forskel på hele 1.797 kroner mellem Ishøj Kommune, der bruger mest, og Samsø Kommune, som bruger mindst. Der ligger sandsynligvis demografiske årsager bag den store forskel, som kan variere fra kommune til kommune. Eksempelvis spiller alderssammensætningen og antallet af unge i kommunerne en stor rolle, da mange unge ofte medfører et højt aktivitetsniveau i lokalforeningerne. Og da de fleste unge flytter ind til byerne, så vil bykommunernes støtte til sport- og fritidstilbud oftest være ret høje. Derudover kan kommunernes økonomi samt behovet for økonomisk støtte i de forskellige kommuner også variere, hvor foreningernes eget aktivitetsniveau samt økonomisk støtte fra det lokale erhvervsliv eksempelvis kan have en indflydelse på kommunernes tilskud til sports- og fritidsaktiviteter, siger han.  

MG


Højest og mindst

 • I disse kommuner bruger de mest på sport og fritid
  Ishøj Kommune 2.428 kr.
  Gentofte Kommune 1.919 kr.
  Tårnby Kommune 1.881 kr.
  Greve Kommune 1.880 kr.
  Albertslund Kommune 1.876 kr.
  Glostrup Kommune 1.832 kr.
  Herning Kommune 1.752 kr.
  Herlev Kommune 1.725 kr. 
  Gladsaxe Kommune1.674 kr. 
  Rødovre Kommune 1.665 kr
   

 • I disse kommuner bruger de mindst på sport og fritid
  Samsø Kommune 631 kr.
  Odder Kommune 699 kr.
  Sorø Kommune 711 kr.
  Frederikssund Kommune 777 kr.
  Næstved Kommune 786 kr
  Vordingborg Kommune 820 kr.
  Middelfart Kommune 854 kr.
  Lejre Kommune 862 kr.
  Fredericia Kommune 898 kr.
  Mariagerfjord Kommune 925 kr.

Kilde: Økonomi- og Indenrigsministeriet