DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Sær-beløb på finansloven redder Læsø fra budgetteret underskud

10 mio. kr. til Læsø redder ulovligt 2019-budget i land. Der er også penge til Samsø og Ærø og både i 2019 og 2020
3. DEC 2018 9.57

LÆSØ: Efter måneders kølighed fra Økonomi- og Indenrigsministeriet overfor Læsøs økonomiske problemer, har finanslovsforliget mellem regeringen og Dansk Folkeparti nu åbnet så meget for pengekassen, at kommunens ulovligt budgetterede underskud for 2019 er mere end dækket ind. 10 mio. kr. årligt falder der af til Læsø i 2019 og 2020, og de samme beløb til Samsø og Ærø.

- Læsø, Samsø og Ærø er blandt landets mindste kommuner. Dermed har de svært ved at opnå samme stordriftsfordele som andre kommuner. Dertil kommer, at de har et lavt beskatningsgrundlag og en stigende andel af ældre. Det kan gøre det svært at få økonomien til at hænge sammen. Her vil det nye tilskud være en hjælp, siger økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en kommentar.

En overgangsordning for kommuner med tab i udligningen på grund af nye regler for opgørelse af ældreudgifter i de kommunale budgetter, vil også komme Læsø til gode. Det nævnte Simon Emil Ammitzbøll-Bille for nylig i en spørgetid i folketingssalen i begyndelsen af november, da han stadig var 'på udkig efter et flertal' for overgangsordningen. 

Det flertal er fundet med finanslovsforliget, der rummer 700 mio. kr. årligt i 2019 og 2020 til overgangsordningen, som vil komme op til 85 kommuner til gode. Det er de kommuner, der har et tab i udligningen, fordi ældreudgifter opgøres i budgetterne efter nye regler.

Når antallet er 'op til' 85 kommuner, skyldes det, at det er en betingelse, at de ikke sætter skatten op i 2020, altså næste gang kommunerne skal lægge budgetter. Vilkåret er det samme som i den overgangsordning vedrørende udlændinges uddannelsesstatistik, der indgik i sommerens økonomiaftale mellem regeringen og KL.