DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Olivia Loftlund, Ritzau Scanpix

Sådan fordelte millionerne til læge- og sundhedshuse sig

Den seneste pulje til sundhedshuse- og klinikker fordelte sig på 38 projekter i hele landet til alt fra telemedicin til nyetableringer.
10. JUL 2019 10.57

Den gamle regering afsatte 800 mio. kr. til læge- og sundhedshuse med udmøntning i 2018-2021. I foråret blev der givet i alt 209,5 mio. kr. i støtte til 38 projekter, som havde søgt alt imellem 190.000 kr. til optimering på Tunø og Endelave helt op til 56,3 mio. kr. til etablering af lægehus i Nyborg Kommune.

17 af projekterne fik hele det ansøgte beløb, mens 21 altså må nøjes med en del af det. Nyborg havde både søgt om og fik det højeste beløb tildelt, men måtte nøjes med knap 16,7 mio. kr. ud af de ansøgte 56,3 mio. kr. Region Midtjylland havde søgt 190.000 kr. til etablering af digitale lægetilbud på øerne Tunø og Endelave. De fik hele beløbet, som er det lavest tildelte på listen.

Slagelse samler under ét tag
Slagelse Kommune havde søgt om 14 mio. kr. og fik en god bid med 10,9 mio. kr. Det beløb skal bruges til et sundhedshus samlet undet ét tag. Det skal give de vestsjællandske beboere et mere sammenhængende forløb med bedre samarbejds- og koordineringsmuligheder mellem kommune, region og praksis. 

Sundhedshuset skal blandt andet huse praktiserende læger, speciallæger og patientforeninger, og det forventes at åbne primo 2021, og Slagelse Kommune bidrager selv med 3,1 mio. kr.

- Når vi samler flere sundhedstilbud lokalt og skaber færre indgange til det nære sundhedsvæsen, så håber vi, borgerne vil opleve en nemmere adgang til vores sundhedstilbud. Det bliver borgernes hus, hvor de kun skal gå ét sted hen for at få hjælp, uanset om man skal besøge sin praktiserende læge eller en lan række andre sundhedstilbud. Det skaber tryghed hos borgeren, lyder det fra formand for forebyggelses- og seniorudvalget i Slagelse Kommune Ali Yavuz (S).

Thisted får hele lagkagen til sundhedshus i Hanstholm
I Thisted Kommune fik man alle de 11,7 mio. kr., der stod på ønskesedlen. De skal bruges på et nyt sundhedshus i Hanstholm, som Thisted Kommune ifølge Nordjyske også selv finansierer med tre mio. kr.

Med det behøver borgerne ikke tage til Thisted som hidtil, men kan nøjes med en tur til Hanstholm, hvor sundhedshuset også skal rumme en kommunal sygeplejeklinik. Alt sammen skal det forbedre sundheden i regionen. 

Ifølge Nordjyske er det planen, at det er kommunens medarbejdere, der skal rykke med ud i det nye sundhedshus. Dog kan formanden for social- og sundhedsudvalget, Ida Pedersen (S), ikke sige noget om rekrutteringen. Men hun glæder sig over regeringens bevilling.

- Det er vigtigt med flere decentrale sundhedshuse og -klinikker. Dels får borgere i Hanstholm og omegn bedre lægedækning, og de får flere nære sundhedstilbud, siger hun.

Puljen blev blandt andet oprettet for at komme lægemanglen til livs i yderområderne ved at oprette mere moderne lægeklinikker, som blandt andet kan imødekomme flere yngre lægers ønske om at være i kompagnipraksis. 70 kommuner havde søgt puljemidler, hvoraf 38 altså fik del i dem. 

 

Se hele fordelingen her.