DK Nyt
DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Skat kan en kommune ikke bare sætte ned
KL og formanden Jacob Bundsgaard (S) kommer til at prøve noget nyt, når der skal lægges kommunale budgetter senere i år. Opgaven plejer at være at forhindre for mange skattestigninger, i år gælder det at sikre, at der er nok.
Foto: Philip Davali, Ritzau Scanpix

Nyt i år:
Skat kan en kommune ikke bare sætte ned

Årets økonomiaftale er vævet tæt sammen med udligningsreformen.

Årets økonomiaftale mellem regeringen og KL rummer en afgørende nyskabelse, gemt væk omme bagi på side 20 i Bilag 1. 'De samlede tilskud til nedsættelse af indkomstskat kan ikke overstige den efter ansøgning årligt tildelte ramme til skatteforhøjelser', står der, og det er tæt på at være det modsatte af økonomiaftalers sædvanlige tilgang til skattespørgsmålet.

Årsagen er udligningsreformen, der ikke alene betyder en udligning af kommunernes økonomiske vilkår. Den er også de facto en (delvis) udligning af skattetrykket på de forskellige kommuners borgere.

Nok vil man gerne have de højeste skatteprocenter nedbragt, men de laveste skal også sættes op, og grebene til at opnå det er copypastet fra udligningsreformen til økonomiaftalen.

Et af grebene er en 1:1 statslig kompensation til kommuner med skatteprocent på over 26,3 pct., hvis de sætter den ned til 26,3 pct. I alt 12 kommuner er omfattet af den regel, og da den reelt betyder, at et byråd kan lade sine vælgere slippe billigere i skat, uden at kommunen mister indtægter, så taler sandsynligheden for, at det vil de alle sammen gerne.

Der er bare ingen garanti for, at de alle får lov, eller i hvert fald ikke nødvendigvis får hele procentforskellen på én gang i 2021. Det hænger på, om der er nok kommuner, der vil sætte skatten op.

 

Abonnenter på Kommunen.dk kan læse hele historien her.