DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Skatteministeriet får skarp kritik for regelbrud på fem områder

Britta-svindel stadig mulig, der er rykkes for lidt for restancer, der er rod i renterne og nummerplader bliver ikke inddraget. Desuden klassikeren: Efter 12 års kritik halter det stadig med gældsinddrivelsen.
21. AUG 2020 14.19

Opkrævningen af skat har længe været et problem i Danmark. Det blev fredag igen understreget med en skarp kritik af Skatteministeriet fra Statsrevisorerne. De kritiserer Skatteministeriet for en række 'væsentlige regelbrud og mangler i statens forvaltning'.

Kritikken kommer, efter at Rigsrevisionen er kommet med hele fem kritiske udtalelser på Skatteministeriets område.

Det fremgår af kritikken, at medarbejdere i Skatteministeriets forvaltning for det første har haft brugeradgange, som gør det muligt for medarbejderne at foretage uberettigede udbetalinger fra systemerne. Der er tale om store milliardbeløb, fremhæver Statsrevisorerne.

Adgangen har været der, selvom Danmark for nylig har været igennem et stort retsopgør i Britta Nielsen-sagen. Her overførte Britta Nielsen millionbeløb fra sociale indsatser til sin egen konto.

Skatteministeriet har for det andet ikke overholdt reglerne for at rykke for ubetalte skatter og afgifter. Det medfører ifølge Statsrevisorerne 'væsentlige økonomiske tab' for staten. Problemerne med inddrivelse går helt tilbage til 2012.

Skatteministeriet får for det tredje kritik for ikke at have overholdt reglerne om rentetilskrivning. Skatteministeriet har i en årrække tilskrevet både for meget og for lidt i rente på en række krav i opkrævningen. Igennem en årrække har ministeriet foretaget ulovlig opkrævning af morarenter for i alt 4,5 mia. kr., fremgår det af kritikken.

195.000 køretøjer med ugyldige nummerplader

For det fjerde har Skatteministeriet ikke har overholdt reglerne om nummerpladeinddragelse som følge af ubetalte motorkrav. Det betyder, at der kører cirka 195.000 køretøjer rundt på de danske veje, hvor nummerpladerne skulle have været inddraget.

Og for det femte har Skatteministeriet efter 12 års kritik fortsat ikke sikret, at gæld bliver inddrevet effektivt. I stedet er restancerne steget med 10,7 mia. kr. i 2019.

Dermed var borgeres og virksomheders gæld til det offentlige på svimlende 130,2 mia. kr. ved udgangen af 2019.

Den langsommelige gældsinddrivelse kan koste staten 'væsentlige milliardbeløb', lyder kritikken fra Statsrevisorerne.

Ritzau