DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Tidligere sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og den nuværende, Magnus Heunicke (S).
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Skiftende regeringer har afvist at styrke Sundhedsstyrelsen

I flere år har Sundhedsstyrelsen bedt om penge til at styrke sit beredskab, men har fået nej.

Sundhedsstyrelsen har de sidste to år prøvet at få flere penge til at styrke sit beredskab til blandt andet smitsomme sygdomme. Men fik det ikke.

Det skriver DR på baggrund af aktindsigter i notater fra Sundhedsstyrelsen.

- Det viser, at den politiske prioritering af beredskab er forbavsende ringe. Det ville have gjort en forskel, siger professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet Kjeld Møller Pedersen til DR.

Ifølge DR søgte Sundhedsstyrelsen sidste år om penge til at styrke sundhedsmyndighedernes beredskab til bedre at kunne håndtere ekstraordinære situationer og akutte kriser som blandt andet smitsomme sygdomme.

Styrelsen bad sidste år om 163 mio. kr. til at styrke beredskabet i regionerne og om 12 mio. kr. til at have bemanding til at håndtere sundhedskriser.

De skulle blandt andet gå til, at Sundhedsstyrelsen kunne have læger med ekspertviden om smitsomme sygdomme. Indstillingen om at tilføre ressourcer blev dog ikke til noget under den daværende VLAK-regering og sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V).

'Ingen ledig kapacitet'

Nuværende sundhedsminister Magnus Heunicke (S) siger til DR, at han aldrig så indstillingen, da han sidste år tiltrådte efter valget i juni. Han er dog enig i, at beredskabet har været for lavt prioriteret og peger på den netop annoncerede nye styrelse, der skal drive et beredskab fremover.

Ellen Trane Nørby har ingen kommentarer til DR, men Venstre skriver til mediet, at man med den planlagte sundhedsreform, som partiet annoncerede før valget for over et år siden, ville styrke beredskabet.

Enhedslistens sundhedsordfører, Peder Hvelplund, siger, at partiet oven på nyheden vil arbejde for en styrkelse af beredskabet, når der skal forhandles finanslov for 2021.

- Det er en undladelsessynd fra både den nuværende og tidligere regeringer, at man ikke har prioriteret at skabe et ordentligt beredskab.

- Og det er et udtryk for et sundhedssystem, der er blevet presset til det yderste af effektiviseringer og besparelser, så der ikke er nogen ledig kapacitet overhovedet, når krisen kommer, siger han.

Ritzau