DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Kolding-borgmester Jørn Pedersen (V): Budgetaftalen er, hvad der skal til for at genoprette balancen i kommunens økonomi.
Foto: Claus Fisker, Ritzau Scanpix

Skrap kur i Kolding-budget fjerner kassebeholdningen fra dødskurs

Bredt flertal på 21 af 25 mandater står bag. En stemme for er adgangsbillet til indflydelse i resten af valgperioden, siger borgmester Jørn Pedersen (V) med adresse til SF og EL.

KOLDING: Et bredt flertal i Kolding Byråd er enedes om en budgetaftale for 2020 og overslagsårene, der trækker 80 mio. kr. ud af servicerammen i 2020 voksende til 120 mio. kr. i 2021, 140 mio. kr. i 2022 og 160 mio. kr. i 2023.

Reelt kan beløbene dog blive noget mindre på grund af indbyggede puljer til 'udgiftspres' på henholdsvis 10 mio. kr., 20 mio. kr., 30 mio. kr. og 40 mio. kr., men der er under alle omstændigheder lagt op til en hård omgang besparelser. Også administrationen skal holde for med ti mio. kr. årligt i 2020 og hvert af overslagsårene.

Bag budgetaftalen står Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og De Radikale med 21 af byrådets 25 mandater. Uden for står SF, Enhedslisten og løsgænger Pernille Øhlenschlæger Pedersen (eks-V).

På plussiden er der 68 mio. kr. i 2020 og 72 mio. kr. årligt i hvert af overslagsårene til genopretning på områderne børn og uddannelse, social og sundhed samt socialøkonomi, handicap og hjælpemidler. For arbejdsmarked, kultur, fritid og idræt, teknik og klima samt plan, bolig og miljø er der kun minusser.

Den skrappe kur flytter kommunens kassebeholdning væk fra den dødskurs, den er inde på med udsigt til at gå i nul i 2021 og i minus derefter. Med de nævnte besparelser og genopretninger lyder prognosen i stedet på, at kassebeholdningen i 2021 passerer likviditetsmålet på 200 mio. kr. for opadgående og holder sig på den rigtige side i de resterende overslagsår.

Borgmester Jørn Pedersen (V) kalder i JydskeVestkysten budgetaftalen 'hvad der skal til for at vi kan genoprette balancen i kommunens økonomi' og derfor adgangsbilletten til indflydelse på økonomien i resten af byrådsperioden, siger han med adresse til SF og Enhedslisten, der står uden for aftalen, men som han opfordrer til at stemme for budgettet, når det skal vedtages endeligt. Budgettet første- og andenbehandles i Kolding Byråd henholdsvis 8. oktober og 31. oktober.

 

Se budgetaftalen.