DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

‘Slotsholmen Insider' og ‘To anonyme ACere’ var én person

Interne dokumenter viser, at en enkelt medarbejder i økonomi- og indenrigsministeriet lækkede sager og truede chefer
16. OKT 2018 14.02

- Jeg har modtaget en henvendelse, som jeg nærmest må opfatte som en form for trussel, sagde økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) på et samråd i august.

Af den mail, som ministeren henviste til, stod der helt præcist, at 'Når I stopper med at stå og tilbede Sophus Garfiel, stopper lækkerne'. Med andre ord: hvis ikke ministeren fyrede sin departementchef, så kunne ministeren se frem til flere lækager, end der allerede havde været sommeren over.

Nu viser en aktindsigt, som Berlingske har fået, at på trods af forsøg på at skjule, hvor mange og hvem der stod bag lækagerne, så er det kun én person, som har delt hemmelige oplysninger fra ministeriet med pressen. Medarbejderen brugte ifølge Berlingske flere anonyme e-mailkonti til at kritisere chefer både internt i ministeriet og eksternt. Samtidigt gemte han sig bag aliasser som ‘Slotsholmen Insider', ‘Endnu en anonym ØIM medarbejder’, ’Bekymret økonom ansat i ØIM’ og ‘To anonyme ACere’.

Sidstnævnte alias havde også forsøgt at få dknyt i tale i forbindelse med en klumme om lækagerne.

Ifølge Berlingske var motivet hævn over en række chefer. Det kom blandt andet til udtryk, da den ansatte som nævnt truede en særlig rådgiver med, at flere sager ville blive lækket, hvis ikke hvis ikke Ammitzbøll-Bille fyrede sin departementschef. Ministeriet bekræfter over for Berlingske, at man har en mistanke om, at alle mails er sendt fra en og samme person, ‘som ikke længere er ansat i ministeriet’.

Sagen startede i maj med en lækket lydoptagelse af et morgenmøde, hvor departementchefen Sophus Garfiel talte om offentlighedsloven på en måde, der ifølge kritikere kunne tolkes som en opfordring til ministeriets medarbejdere om at omgå loven. I juli endte en ny lækage på flere avisforsider, hvor afsenderen mente, at ministeren havde brugt sine embedsmænd til at lave partipolitisk arbejde i strid med reglerne.

Til samrådet i august måned afviste Simon Emil Ammitzbøll-Bille alle anklager om regelbrud.

Departementchef Sophus Garfiel arbejder fortsat i Økonomi- og Indenrigsministeriet.

rp