DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Social satspuljeaftale på plads - nu med tiltag mod svindel

Satspuljeaftalen på 1,1 mia. kr. til udmøntning på børne- og socialområdet omfatter blandt andet en ny whistleblowerordning og større puljer

En whistleblowerordning, en model for 'good governance' til frivillige foreninger og større puljer er blandt tre nye tiltag, som partierne bag satspuljen netop har forhandlet sig frem til på det sociale område for 2019-2022. Det er tiltag, der skal være med til at lappe nogle af de huller, den mistænkte i sagen om svindel for 111 mio. kr. i Socialstyrelsen har benyttet sig af.

Forhandlingerne om satspuljeaftalen for udmøntning på børne- og socialområdet handlede således ikke alene ikke om at fordele de 1,1 mia. kr., men også om fremover at gøre satspuljen mere gennemsigtig og lave tiltag, der forhindrer, at så stor en svindel kan ske igen.

- Det er på en lidt anderledes baggrund, at vi præsenterer en satspuljeaftale i dag. Svindelsagen har ligget som en skygge, indledte børne- og socialminister Mai Mercado (K) et pressemøde om aftalen.

Whistleblowerordningen oprettes for civilsamfundet, så både frivillige organisationer på det sociale område, kommuner, foreninger, borgere eller pårørende kan benytte sig af den, hvis de opdager fejl eller mistænkeligheder i udbetaling eller tildeling af tilskud.

Indsatser for vold, seksuelle overgreb og anbragte børn
Til at styrke de frivillige sociale organisationer indeholder satspuljeaftalen også et initiativ om at udvikle retningslinjer for såkaldt 'good governance', som skal fremme god ledelse og sunde principper i de frivillige organisationer. Det sker som reaktion på, at Socialstyrelsen også har politianmeldt tre foreninger for svindel.

Ministeren understreger dog på pressemødet, at partierne 'ikke må forfalde til at gøre det mere kompliceret for foreningerne', fordi den store svindelsag for de 111 mio. kr. er sket i Socialstyrelsen.

Partierne har også forsøgt at øge gennemsigtigheden i puljen ved at aftale større puljer end hidtil. Det er blandt andet på baggrund af Rigsrevisionens anbefalinger. Det betyder også, at en række mindre ordninger fremover får permanente driftsbevillinger, og det gælder fx organisationer som Reden.

Aftalen fordeler de 1,1 mia. kr. til indsatser for udmøntning på børne- og socialområdet og derfor til indsatser for børn og familier, særligt for børn, der er anbragt uden for hjemmet og til mennesker med senfølger efter seksuelle overgreb. Der mangler stadig at blive fordelt satspuljemidler til områderne psykiatri, handikap og 'øvrige'.

Samtidig fokuserer aftalen på indsatser om både fysisk og psykisk vold, stalking, unge hjemløse og mænd i krise. Partierne har også sat penge af et til Udviklings- og Investeringsprogram (UIP) på børneområdet, der skal sikre bedre gennemførelse og evaluering af projekterne.

 

Se en oversigt over aftalen her eller hele aftalen her