DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Socialdemokratiets gruppeformand Flemming Møller Mortensen vil indkalde de øvrige partiers gruppeformænd til forhandlinger.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet og Venstre klar til opgør med politikeres pension

S og V har hidtil som de eneste afvist at ændre vilkårene, men med deres kovending vil alle partier nu se på sagen.
30. OKT 2019 6.41

Der er alt for store forskelle på en politikers pension og på den almindelige danskers pension. Så store forskelle, at det hverken kan forklares eller forsvares, og Socialdemokratiet og Venstre ønsker nu at hele politikernes løn- og pensionssystem skal laves om, skriver DR

Netop Socialdemokratiet og Venstre har ellers hidtil som de to eneste partier har afvist at røre ved politikernes vilkår. Men nu vil Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, indkalde de øvrige partiers gruppeformænd til forhandlinger.

- Vi skal have kigget på det her, og vi skal have bragt balance i det, siger han.

Især politikernes pensioner er 'et levn fra fortiden', lyder det fra Venstres gruppenæstformand, Karsten Lauritzen:

- Og jeg har svært ved at forklare, hvorfor det er sådan set i forhold til, hvordan det er på det private arbejdsmarked. Jeg har svært ved at forsvare det rimelige i det, siger han.

Klar til at afskaffe med det samme
Med S' og V's nye standpunkt er det nu samtlige partier i Folketinget der ønsker at tage politikernes løn- og pensionsvilkår op til revision. 

- Jeg er glad for, at Venstre og Socialdemokratiet har rykket sig. Nu sker der noget. Det er glædeligt. Nu skal vi bare have gjort noget hurtigst muligt, siger SF's gruppeformand Jacob Mark.

Ifølge Jacob Mark er SF klar til at afskaffe skattefrie tillæg og lukrative orlovsregler for byrådspolitikere med det samme. En ændring af folketingsmedlemmers pensionsvilkårene vil kræve mere arbejde.

- Der er noget teknik i forhold til pensionen, fordi vi skal have det indrettet, således at folk, der har siddet i Folketinget længe og opsparet en god pension, ikke kan overgå til en ny pension og få endnu mere oveni. Det skal ske på en rimelig og fair måde, som er til at gennemskue, og det skal vi sætte os ned og gøre sammen med nogle, der har arbejdet det igennem, siger Jacob Mark.

Der er tidligere gjort forsøg på at normalisere vilkårene og rydde op i særregler og gamle privilegier for folketingsmedlemmer, ministre og andre fuldtidspolitikere. Tilbage i 2014 nedsatte Socialdemokratiet, Venstre, SF, De Radikale og De Konservative en Vederlagskommission og bad den komme med anbefalinger til et nyt samlet system.

De fem partier gav hinanden hånd på, at de ville følge kommissionens anbefalinger, uanset hvad, men alle løb fra aftalen, allerede inden kommissionen nåede at fremlægge sin rapport. Det skyldtes at en af anbefalingerne blev lækket, og den var uspiselig for politikerne: Lønnen for folketingspolitikere og ministre skulle hæves med 15 pct.

Tiden var ikke til lønstigninger, lød det fra alle partier. Og de var ikke til at omvende, da kommissionen et par uger senere fremlagde hele sin rapport, der til gengæld for lønstigningen ville ændre de lukrative pensioner til almindelige arbejdsmarkedspensioner.

Ritzau / mk