DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Amager Ressource Center
Foto: Torben Klint, Ritzau Scanpix

'Stærkt bekymrende': Lovbrud for 663 mio. kr. i affaldsbranchen

Fem kommunalt ejede affaldsselskaber har sendt 663.633.885 kr. ­videre til private leverandører uden udbud. Eksperter mener, at hele branchen har et problem.

Fem af landets kommunalt ejede affaldsselskaber har købt ind for 663.633.885 kr. hos private leverandører, uden at andre virksomheder har fået mulighed for at byde på kontrakterne. Det viser en række dokumenter, som kommunen.dk har fået aktindsigt i.

Senest viser dokumenter, at AFLD med hovedsæde i Herning har givet ulovlige ordrer for mindst 11,9 mio. kr. hos to af selskabets 15 største private leverandører. Ligeledes erkender Reno Syd med hovedsæde i Skanderborg at have brudt udbudsloven vedr. indkøb for 5,6 mio. kr.

I forvejen har kommunen.dk kortlagt, at Amager Ressource Center, Argo og Reno Nord har købt ulovligt ind for store beløb.

- Det er tydeligvis en brancheproblematik, konstaterer Per Nikolaj Bukh, professor ved Institut for Økonomi og Ledelse, Aalborg Universitet.

Han mener, at problemet bunder i, at affaldsskaberne i lang tid har været adskilt fra den kommunale forvaltning og opfattet sig som private virksomheder, der ikke er tilstrækkeligt opmærksomme på reglerne.

To andre professorer, Sten Bønsing fra Aalborg Universitet og Bent Ole Gram Mortensen fra SDU, er enige. 

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis de her sager var havnet på et kontor i den kommunale forvaltning, så havde der nok været lidt mere styr på det, siger Bent Ole Gram Mortensen, som kalder lovbruddene 'stærkt bekymrende'.

jh & thb

Abonnenter på kommunen.dk kan læse hele artiklen her.