DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Dansk Center for Partikelterapi åbnede i februar.
Foto: Axel Shütt, Ritzau Scanpix

Supersygehuse skal kulegraves

Presset økonomi og forsinkelser gør nu, at Rigsrevisionen åbner for en kulegravning af sygehusbyggerierne.

De i alt 16 supersygehuse har været ramt af så store problemer med både økonomi og forsinkelser, at Rigsrevisionen nu vil gennemføre en omfattende undersøgelse af projekterne. Det skriver Berlingske. 

Projekterne har en samlet investering på op mod 50 mia. kr., men alligevel er flere af dem ramt af så store økonomiske udfordringer, at der eksempelvis må bruges udstyr af ældre dato, eller der ikke bliver sengepladser nok, selvom de er nye. Derfor er hospitalerne nødt til at prioritere. Nogle af sygehusbyggerierne finansieres gennem Kvalitetsfonden, som blev oprettet i 2007, mens regionerne selv investerer i andre. 

Ifølge sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) er det helt naturligt, at Rigsrevisionen ser på, om der er styr på sagerne, når der er tale om byggeri af denne kaliber, siger hun til Berlingske.

Undersøgelsen skal se på de ændringer og beskærelser, som foretages af økonomiske årsager. Med dem risikerer man nemlig, at supersygehusene bliver knap så super. 

Nogle af de 16 supersygehuse er stort set færdige og allerede taget i brug, det gælder blandt andet psykiatrien på Aarhus Universitetshospital og Dansk Center for Partikelterapi. Andre er stadig under opførelse.

Find oversigten over byggerierne her

ibs