DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Svindelmistanken mod Britta Nielsen er vokset med ti mio. kr.

En grundig gennemgang af blandt andet gamle kontoudtog får det angivelige svindelbeløb til at stige til 121 mio. kr., og ministeren indfører whistleblowerordning i hele staten.

121 mio. kr. Så meget svindlede Britta Nielsen ifølge Socialministeriet for og altså mere end de først kendte 111 mio. kr. Det slår to nye rapporter - en advokat- og en revisiondundersøgelse - som i dag er blevet offentliggjort, fast. 

Det øgede beløb skyldes ifølge socialministeren, Mai Mercado (K), at der er gået længere tilbage i tid til 1993, og der er dukket mere svindel op hele tiden. 

 - Det har været et stort og grundigt arbejde. Der er tale om ekstremt groft misbrug over tre årtier over for både kolleger og samfundets mest udsatte grupper, sagde ministeren på dagens pressemøde.

'Rod og sjusk i pinlig grad'
Svindlen får også betydning for Socialstyrelsens arbejde fremadrettet, oplyste ministeren. Blandt andet etableres der en tilsynsenhed, som skal føre kontrol med hele området, ligesom der etableres en whistleblowerordning i hele staten. På den måde skal kritisable forhold frem og håndteres.

- Styrelsen kommer til at være under forandring i den kommende tid - også på grund af satspuljens endeligt. Derfor er det oplagt at se på, om det er det rette kompetencer. Det er åbenlyst, der er nogle ting, der skal ændres. Der har været rod og sjusk i en grad, der er pinligt, lød det fra Mai Mercado. 

- Små private erhvervsdrivende skal stå regnskab for hver en krone, mens det offentlige kan miste millioner. Det er pinligt.

De i dag offentliggjorte undersøgelser skulle desuden vurdere, om der kunne placeres et ansvar for kontrolsvigt. Det kan der ifølge Kammeradvokaten ikke. Det skyldes blandt andet 'nedarvede kontrolsvagheder, der ikke uden videre lod sig afdække'.