DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Sygehuse er blevet underfinansieret i flere år

Siden 2010 har det regionale sundhedsvæsen i gennemsnit kun fået tilført det halve af, hvad der er nødvendigt for at bevare status quo, viser et notat fra sundhedsøkonom.
29. APR 2019 5.59

På bundlinjen har sundhedsvæsenet i en årrække været underfinansieret med milliarder af kroner. Det viser et notat udarbejdet af Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi ved Syddansk Universitet. Det skriver Jyllands-Posten.

Kjeld Møller Pedersen har kortlagt, hvordan udgifterne til sygehuse, speciallæger og alment praktiserende læger har udviklet sig i perioden 2007-2018, og sammenlignet dem med, hvor mange penge området skulle have haft tilført for at dække den demografiske udvikling, prisudviklingen på sygehusmedicin samt nye behandlingsmetoder.

- Det står klart, at området har været underfinansieret med i gennemsnit mere end en mia. kr. årligt, siger han til Jyllands-Posten.

Udækket demografi
Siden 2010 har den gennemsnitlige årlige vækst været omkring en pct., men ifølge Kjeld Møller Pedersens beregninger burde den have været mellem 1,6 og 2,2 pct.

- Så de læger og sygeplejersker, som har råbt op om økonomisk smalhals i sundhedsvæsenet, har en pointe, siger han og understreger, at underfinansieringen eksempelvis afspejler sig i 'ekstra travlhed for personalet, mindre tid til den enkelte patient og serviceniveauet i øvrigt'.

Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi ved Vive – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd – har gennemgået tallene og kommer også frem til, at der skulle have været tilført sundhedsvæsenet 'omkring to pct. årligt for at dække demografi og nye behandlinger'.

- Det er ikke sket. Der er ikke givet til en udvikling af sundhedsvæsenet, siger han.

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) holder i Jyllands-Posten fast i, at regeringen har prioriteret sundhed:

- Vi har siden 2015 generelt prioriteret sundhed, så der er mere end seks mia. kr. ekstra i 2019. Det kan mærkes, men vi er ikke i mål, og derfor kommer vi til hvert eneste år fremover at prioritere flere penge til sundhed og til at sikre bedre behandling til patienterne og bedre forhold for medarbejderne.