DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Foto: Tariq Mikkel Khan, Ritzau Scanpix

Tidligere minister svarer på kritik af Skat: 'Vi var for optimistiske'

Professorer kritiserer nedlægningen af det kommunale skattevæsen. Vi skulle have været mere kritiske, lyder det fra daværende skatteminister Kristian Jensen (V)
25. OKT 2018 6.10

Tidligere finansminister Kristian Jensen (V) erkender, at dele af omlægningen af skattevæsnets struktur i midt 00'erne var overilet, efter at en bog skrevet af professorer i offentlig forvaltning retter skarp kritik af beslutningen om at nedlægge det kommunale skattevæsen.

Kristian Jensen peger på, at der burde have været sat mere tid af til omlægningen af inddrivelsesdelen.

- Vi skulle havet været mere kritiske i forhold til inddrivelse. Det havde gjort, at vi havde bedre tid til at forberede det. Jeg udsatte fusionen for at få mere tid, og der er ingen tvivl om, at jeg nok burde have delt fusionen op til, at vi først havde en sammenlægning af Skat og senere en sammenlægning af inddrivelse, siger han.

Som skatteminister fra 2004 til 2010 var Kristian Jensen en nøgleperson i, at staten i form af Skat overtog det samlede skattevæsen og al inddrivelse. Men han genkender ikke kritikken, at hele omlægningen har været 'nærmest katastrofalt dårligt forberedt', som det lyder i bogen.

- Set i bakspejlet må man erkende, at man var for optimistisk. Men da vi sad i situationen var vores vurdering, at det var forberedt tilstrækkeligt, siger han.

Ifølge forfatterne bag den Skat-kritiske bog, professor Jørgen Grønnegård Christensen og Peter Bjerre Mortensen fra Aarhus Universitet, blev der ikke lavet grundige analyser af konsekvenser og gevinster ved en omlægning. Ifølge den tidligere finansminister var skattevæsnet allerede inden omlægningen plaget af kritik.

- Vi kunne se, at det danske skattevæsen ikke var lige så effektiv som i de andre nordiske lande. Derfor var der behov for at gøre noget for at hæve retssikkerheden for borgerne. Jeg mener stadigvæk, at sammenlægningen af Skat, selv om der har været udfordringer på mange strækninger, er lykkedes rigtig godt, siger han.

Ritzau / eo