DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Tillidskrise mellem V og S over lækket mail i reformforhandling

Venstres tillid i forhandlinger med regeringen er nær nulpunktet, efter at en mail viser S-planer om 'angreb'.

FOLKETINGET: Mens S-regeringen forhandler med Venstre om en omfattende reform af den kommunale udligning, slår en mail skår i tilliden mellem de to partier. Det skriver Jyllands-Posten.

En mail, som avisen har og viser i sin fulde ordlyd, viser, at Socialdemokratiet under forhandlingerne har planlagt et 'angreb på Venstre'. Eksempelvis skal finansministerens personlige rådgiver finde 'historier på Venstre (...) på baggrund af svar fra forhandlinger og andet', står der ifølge avisen i mailen.

Den interne mail er sendt fra partiets politik- og presseafdeling (AIA) til en række centrale partiansatte, spindoktorer og ordførere. Indsatsen skal ifølge mailen koordineres mellem Statsministeriet, Finansministeriet, Indenrigsministeriet og AIA.

Små stumper tillid
Planerne fra regeringen forarger Venstres politiske ordfører Sophie Løhde der fortæller, at partiets tillid til Socialdemokratiet er nær nulpunktet.

- Jeg synes, det er dybt bekymrende og i sidste ende uansvarligt over for borgerne, at regeringen kører et fordækt dobbeltspil her i forhandlingerne. Vi bliver nu nødt til at vide, om regeringen faktisk ønsker at lande en aftale. Det bliver regeringen og dermed i sidste ende statsministeren nødt til at svare på, siger hun til Ritzau.

Hun pointerer, at forhandlingsrummet bør være præget af tillid, men at der kun er små stumper tilbage af den tillid. Sophie Løhde ønsker ikke at sige, hvad der skal til for at genoprette det gode forhold mellem de to partier om forhandlingsbordet.

- Det er regeringen, der har et gevaldigt problem, og derfor er det regeringen, der må svare på, hvad den vil gøre nu for at forsøge at genskabe nogle af de rester af tillid, siger hun.

Der var indkaldt til forhandlinger søndag aften. Her dukkede Venstre op. Den politiske ordfører vil dog ikke ud med, hvad regeringen sagde til Venstre i den forbindelse. Hun fortæller blot, at tilliden endnu ikke er genoprettet.

Tillid og fnidder
Mailen er sendt, næsten samtidig med at finansminister Nicolai Wammen (S) og indenrigsminister Astrid Krag (S) fredag opfordrede til, at al 'Christiansborg-fnidderen' stoppede.

I Socialdemokratiet mener finansordfører Christian Rabjerg da heller ikke, at tilliden til Venstre er brudt. Han håber stadig, at der lander en bred aftale.

- Der er ingen grund til at være nervøse for, at vi kunne finde på at kompromittere den fortrolighed, der selvfølgelig skal være. Den interne mail er holdt i et kontant sprog og udtrykker sig på en anden måde, end man normalt ville. Hvis nogen føler sig stødt, skal jeg være den første til at beklage, siger han til avisen.

Ritzau