DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Ida Guldbæk Arentsen, Ritzau Scanpix

To dage tilbage: Sagen om Britta Nielsen fortsætter i dag

Efter to måneders pause fortsætter retssagen mod Britta Nielsen, hvor den slap i oktober. Men hvor nåede vi til?

KØBENHAVN: I dag, mandag, begynder den næstsidste retsdag i sagen om Britta Nielsens omfattende svindel med satspuljemidler. Derved nærmer sagen, der blev behandlet i Københavns Byret første gang den 24. oktober, sig sin afslutning, og det betyder, at retten ikke længere kan udskyde spørgsmålet om, hvorvidt paragraf 88 i straffeloven kan tages i brug.

Tilbage i november stod spørgsmålet nemlig åbent, fordi anklagemyndigheden har rejst tiltale efter paragraffen, som kan hæve strafferammen i særligt grove sager. For Britta Nielsens vedkommende kan det betyde, at strafferammen stiger fra otte til 12 års fængsel.

Men forsvarsadvokat Nima Nabipour mener ikke, at paragraffen bør tages i brug, og han har derfor fokuseret på at få Britta Nielsen til at fortælle om omstændighederne omkring hendes udlevering fra Sydafrika, som ifølge de to er under al kritik.

Gav selv afkald
Uenigheden mellem anklager og forsvarer bunder nemlig i den frivillige udleveringsaftale, som Britta Nielsen skrev under på, da hun blev udleveret til Danmark. Aftalen betød, at Britta Nielsen gav afkald på en rettighed, der normalt sikrer, at man kun må retsforfølges for det, som er baggrund for udleveringen - og paragraf 88 blev først inddraget i anklagen efter hendes ankomst til Danmark.

Den store straffesag er ved at nå sin afslutning, og det betyder, at anklagerne Kia Reumert og Lisbeth Jørgensen, samt forsvarer Nima Nabipour i dag skal procedere og altså argumentere for, hvordan retten med dommer Vivi Sønderskov Møller i spidsen skal gribe sagen an. Sidst de mødtes i retslokalet førte begge parter beviser for, hvordan de mener, at svindlen er foregået og overhovedet kunne ske. Også Britta Nielsen selv har forklaret, hvordan det hele startede.

Britta Nielsen er anklaget for svindel for 117 mio. kr. Allerede første dag erkendte hun, at hun har overført pengene til sig selv, men husker ikke de nærmere omstændigheder. Siden er sagen blevet udsat flere gange, først fordi Britta Nielsen selv fik et ildebefindende, efterfølgende fordi hun ikke mødte op i retten på grund af sygdom, og senest fordi det ikke var muligt for advokaterne at finde en dato før i dag.

Den sidste retsdag i sagen er 18. februar. Den er sat af til, at dommen skal afsiges.