DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Valensbæk-borgmester Henrik Rasmussen (K) ser frem til at blive herre i eget hus.
Foto: Silje Daubjerg Backmann, Ritzau Scanpix.

To mini-kommuner skal slippe for forpligtende samarbejde

Aftalepartierne bag udligningsaftalen vil undersøge, hvor det er fagligt forsvarligt at fjerne samarbejdskrav for Vallensbæk og Dragør.
10. MAJ 2020 11.32

DRAGØR / VALLENSBÆK: Vallensbæk og Dragør kommuner er blandt de allermindste i landet, som siden kommunalreformen har været forpligtet til at samarbejde med en anden kommune om visse fagområder. Nu ser de ud til at kunne slippe.

Parterne bag udligningsaftalen er nemlig 'enige om, at Dragør og Vallensbæk kommuner bør blive løst fra kravet om, at de skal indgå i forpligtende kommunalt samarbejde'. Regeringen vil derfor hurtigst muligt undersøge, hvilke konkrete opgaver det er fagligt forsvarligt at fjerne kravene om forpligtende samarbejde.

I Vallensbæk udløser det glæde:

- Nu kan vi blive herre i eget hus, siger borgmester Henrik Rasmussen (K) til DK Nyt.

Ved kommunalreformen i 2007 var Vallensbæk tæt på at blive sammenlagt med Ishøj, men det blev forhindret blandt andet efter en indsats af den daværende borgmester Kurt Hockerup (K). Til gengæld for at forblive selvstændig dengang, skulle Vallensbæk indgå i et forpligtende samarbejde med Ishøj.

De to kommuner har derfor de seneste 13 år varetaget opgaver for hinanden. Ishøj har taget sig af genoptræning, det specialiserede socialområde, specialundervisning samt natur- og miljøområdet – og Vallensbæk har taget sig af det største område, beskæftigelsesområdet. Det har for eksempel i praksis betydet, at jobcentret i Vallensbæk betjener borgere fra begge kommuner.

Men det har også betydet, at når Ishøj har varetaget det specialiserede socialområde på vegne af Vallensbæk, har det ofte medført temmelig store ekstraregninger fra nabokommunen, og det har ikke huet Henrik Rasmussen:

- Nu hvor Vallensbæk bliver herre i eget hus, bliver det lettere at styre økonomien – og dermed at finde de ekstra penge, vi skal aflevere i udligningen.

'Vi skal have en god snak'

I Dragør kalder borgmester Eik Dahl Bidstrup (V) over for DK Nyt samarbejdet med Tårnby 'rigtig godt og konstruktivt, og det er jeg sikker på, at vi også kommer til at have fremover'.

- Tårnby Kommune løser flere vigtige opgaver for os i dag. Det er alt for tidligt at forholde sig til de konkrete opgaver. Først og fremmest må vi afvente lovændringerne i efteråret 2020, og derefter skal vi have en god snak med Tårnby Kommune.

Regeringen vil nemlig drøfte med partierne og søge tilslutning hos de øvrige partier bag aftalen om den kommunale inddeling og fremsætte forslag til de relevante lovændringer i efteråret 2020.

Derefter kan kommunerne begynde at tilpasse sig til den nye virkelighed. Om det betyder, at Vallensbæk og Ishøj hver især hjemtager alle de opgaver, der hidtil har været fælles, vides endnu ikke.

Dragør har 14.494 indbyggere, Vallensbæk 16.633. Kommuner under 20.000 indbyggere er pålagt forpligtende samarbejde.