DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Topforhandler for stats-OK undsagt af sin egen fagforening

Flemming Vinther mødt af mistillidsvotum i Hærens Konstabel- og Korporalforening. Han blev ellers i foråret genvalgt som formand for alle statsansatte frem til OK21.
21. NOV 2019 13.31

Topforhandleren for de statsansattes overenskomster, Centralorganisationernes Fællesudvalgs formand Flemming Vinther, er kommet i modvind i sin egen fagforening, som han også er formand for. Et flertal i bestyrelsen for Hærens Konstabel- og Korporalforening, HKKF, har erklæret deres mistillid til Flemming Vinther.

Det er sket på ekstraordinært møde i HKKF-bestyrelsen, hvor Flemming Vinther imidlertid afviste et krav om at træde tilbage. Derfor skal der nu holdes ekstraordinær kongres 2. december med kampvalg til forbundsformandsposten, oplyser HKKF.

Der er ikke angivet nogen årsag til mistilliden, og HKKF har på sin Facebookside lukket ned for diskussion om sagen. 'Kommentarer med relation til emnet vil derfor blive slettet', hedder det ligeud, og med hensyn til oplysning om hvad der overhovedet foregår, henvises alle spørgende til 'alle fællestillidsrepræsentanter tillidsrepræsentanter og talsmænd', som har fået tilsendt 'kongresmateriale'.

Som topforhandler ved OK18 var Flemming Vinther hæmmet af en underskrift, han i 2015 havde sat på en aftale, der opgjorde et senere omtvistet lønforspring på det offentlige område til 1,6 pct. Det tal vendte tilbage ved tre år senere, da arbejdsgiversiden forsøgte sig med at en lønregulering derfor skulle være tilsvarende lavere.

Uanset årsagen til den nuværende interne mistillid i HKKF, og uanset om det måtte lykkes Flemming Vinther at vinde et kampvalg på den ekstraordinære kongres, risikerer forløbet at efterlade ham svækket i rollen som de statsansattes topforhandler. Så sent som i marts blev han genvalgt som formand for Centralorganisationernes Fællesudvalg for en toårig periode, altså til og med OK21, en post han kun kan beholde, hvis han rider stormen af i sin egen fagforening.

Flemming Vinther har tidligere været ude i kampvalg, nemlig i 2015 da han forsøgte at blive formand for det daværende LO. Han blev dengang slået meget overbevisende af den nuværende FH-formand Lizette Risgaard, der fik 312 stemmer mod Flemming Vinthers 87.