DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Trafikkens regnemaskine for investeringer bør opdateres

En rapport fra Rådet for Grøn Omstilling peger på, at det er nødvendigt at opdatere regnemetoderne, når kommunerne skal investere i trafik og infrastruktur.
11. JAN 2020 11.54

Af en rapport fra Rådet for Grøn Omstilling fremgår det, at der er betydelige usikkerheder i de beregninger, som er afgørende for bygning af eksempelvis nye motorveje. Rapporten bemærker også, at de klimamæssige omkostninger er stærkt undervurderet og ikke hænger sammen med de politiske mål for klimaindsatser.

Opfordringen er derfor klar fra Rådet for Grøn Omstiling. Trafikinvesteringernes regnemaskine trænger til en opdatering. 

- Der er brug for en større opdatering af den måde, vi regner på, når der besluttes større transportinvesteringer. Det er meningsløst at lade som om, at det vi kan se i bakspejlet er den forventelige fremtid, når fremtiden helt åbenlyst ser anderledes ud, siger Jeppe Juul, transportpolitisk medarbejder i Rådet for Grøn Omstilling.

Her henviser han til traditionelle cost-benefit analyser som ifølge rapporten støtter allerede eksisterende og dominerende transportformer. Det gør de, da disse analyser har et snævert syn og ikke tager det større billede med. 'Da trafikinvesteringsplaner udgør en helhed, skal cost-benefit analyser baseres på de samlede planer for trafikinvesteringer og ikke på analyser af enkeltstrækninger af veje eller jernbaner,' lyder det blandt andet i rapporten. 

De nuværende regnemetoder støtter derfor allerede eksisterende former for trafik, men hvis man samtidig vil skabe bedre løsninger for klimaet, skal man tænke i andre baner.

- Helt banalt kan man sige, at de økonomiske regnemaskiner vi bruger lige nu på transportområdet siger, at det er meget billigt at øge belastningen på klimaet, men enormt dyrt at mindske klimabelastningen. Det hænger ikke sammen og er et udtryk for, at værdisætningen af vores fælles fremtid er helt skæv, siger Jeppe Juul.

Hele rapporten kan læses her

esl