DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Job

Udligningsreform skal give 1,4 mia. kr. ekstra til omfordeling

Hovedstadskommuner, Nordsjælland og Østjylland skal holde for. 30 yderkommuner får knap en mia. kr. mere. OPDATERET: Se kort over virkninger af regeringsudspillet.
30. JAN 2020 11.40

Regeringen vil flytte 1,4 mia. kr. fra hovedstadsområdet til resten af landet. De fem kommuner Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Dragør skal bidrage med næsten halvdelen af det beløb - 0,6 mia. kr.

Andre 0,6 mia. kr. skal komme fra især kommuner nord for København og de store byer omkring Aarhus.

Blandt modtagerne vil 30 yderkommuner få i alt 950 mio. kr. ekstra med regeringens udspil. Det er kommuner som Lolland, Langeland, Guldborgsund, Tønder, Vesthimmerland og Frederikshavn. 24 andre kommuner vil få i alt 250 mio. kr. ekstra.

I alt 58 kommuner står til økonomisk gevinst med udspillet, mens 34 kommuner  skal betale mere end i dag. For seks kommuner er udspillet omtrent neutralt.

Der er endnu ikke konkrete tal for enkeltkommuner, hverken dem der skal betale eller dem der skal modtage, men regeringen lægger op til, at kommuner, der skal bidrage med mere end i dag, kan få lov at sætte kommuneskatten op for at finansiere det.

Regeringen har præsenteret sit udspil i tryksagen 'Råd til velfærd i alle kommuner', hvor den i fraværet af præcise tal illustrerer effekten for de enkelte kommuner med forskellige kort.

Dette kort viser ændringer for de enkelte kommuner som følge af udspillet:

 

Dette kort viser den samlede omfordeling med regeringsudspillet indregnet:

 

Læs eller download 'Råd til velfærd i alle kommuner'.