DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Ulovligt Læsø-budget hviler på statstilskud som ikke er givet

Samme procedure som sidste år. Et nødråb.

LÆSØ: Et enigt Læsø Byråd har med åbne øjne vedtaget et 2020-budget, der er en overtrædelse af den kommunale styrelseslov. Budgettet hviler på et statsligt tilskud på 19,5 mio. kr., som imidlertid kun er en forhåbning, ikke noget der faktisk er bevilget. Alligevel stemte alle de ni medlemmer af byrådets fire partier Dansk Folkeparti, Venstre, Læsø Listen og Socialdemokratiet for.

Borgmester Karsten Nielsen (DF) kalder det over for TV2 Nord 'den mulighed, vi mener, der er for at råbe op overfor staten'. Læsø fik ellers så sent som i sidste måned dels et særtilskud på syv mio. kr. i 2020, dels tilladelse til at optage lån for 28 mio. kr. i 2020.

Men selvom Læsø ifølge indenrigsminister Astrid Krag (S) er 'en af de kommuner i landet, der får allerflest penge i tilskud pr. indbygger', så er det og har i flere år været et åbent spørgsmål, hvor længe det kan blive ved med at gå. At blive sat under administration af ministeriet er knap nok en løsning, eftersom det ikke i sig selv tryller flere penge frem, og en anden åbenlys mulighed nævnes kun nødigt: en sammenlægning med Frederikshavn Kommune inde på fastlandet.

Heller ikke sidste år blev der besluttet et lovligt budget, men det blev reddet af en bevilling på finansloven. Var det ikke sket, havde et af byrådsmedlemmerne forlangt ført til protokols, at 'såfremt Læsø Kommunes selvstændighed kommer i fare, skal budget 2019 genåbnes'.

Den fare er ikke mindre sandsynlig i år, og alternativet, at gennemføre de nødvendige besparelser i et i forvejen mere end skrabet budget er heller ikke tillokkende. Det vil bringe kommunen 'under det økonomiske minimumsniveau, der skal til for at fastholde beboelse på Læsø. Besparelserne vurderes at igangsætte en afvikling af øen', lød vurderingen i økonomiudvalget.

Det lovstridige budget blev vedtaget af et enigt byråd bestående af partierne. Hvad der herefter skal ske er op til Indenrigsministeriet og/eller finanslovforhandlingerne.

 

Se byrådsreferatet af andenbehandlingen af budgettet (pkt. 11).