DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

V vil ikke forhandle udligning før S åbner for beregningerne bag

Venstre kræver at se de beregninger, der viser hvorfor nogle kommuner skal betale mere og andre skal betale mindre.
7. FEB 2020 11.51
TEMA: Udligning

Venstre kræver, at regeringen fremlægger beregningerne bag udspillet til en udligningsreform, ellers møder oppositionspartiet ikke op til flere forhandlinger. Det siger Venstres politiske ordfører Sophie Løhde.

- Svesken skal frem på disken. Regeringen kan lige så godt få dem oversendt til Folketingets partier, til landets borgmestre frem for det hemmelighedskræmmeri, siger hun til DR Nyheder.

Den socialdemokratiske regering præsenterede torsdag i sidste uge første del af sit udspil til en udligningsreform. Efterfølgende har regeringen præsenteret flere detaljer, men endnu ikke fremlagt beregningerne bag de slutfacit, reformen vil give for kommunerne.

- Når de nægter at sende dem, spørger man sig selv, om det er fordi, beregningerne ikke tåler at se dagens lys, siger Sophie Løhde til Ritzau.

Ændringerne i den kommunale udligning, som de foreslås i regeringens udspil, kommer af en række justeringer af, hvilke elementer der skal indgå i beregningsgrundlaget og med hvilken vægt. Lov om kommunal udligning opremser de gældende parametre og beskriver, på hvilken måde de indgår i beregningen af udligningen, mens regeringsudspillet maler med en bredere pensel og mere udpeger en retning end egentlig anviser en konkret udregning, skriver kommunen.dk.

Det er Venstre nu så utilfreds med, at partiet nægter at forhandle udspillet til udligningsreformen, før regeringen sender beregningerne bag. Det er dem, der viser, hvorfor nogle kommuner skal betale mere og andre skal betale mindre.

- Jeg synes, det er useriøst, at den socialdemokratiske regering forsøger at skjule vigtige definitioner, beregninger, tal og data for hver enkelt ændring i udligningssystemet på kommuneniveau, siger Sophie Løhde til DR.

Regeringen havde inviteret Venstre til et møde på næste fredag. Men den invitation har Venstre ifølge DR Nyheder afslået.

- En udligningsreform er simpelthen en for stor og vigtig opgave, til at regeringen kan forsøge at sjofle det her gennem bagdøren, siger Sophie Løhde til Ritzau.

mk

Abonnenter på kommunen.dk kan læse mere i artiklen 'Her er håndtagene, der skal skrue på udligningen'.