DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK IT
DK Job

Vallensbæk dækker udligningstab med tredobbelt skattesmæk

Kommuneskatten stiger med 0,5 procentpoint. Alligevel ikke fuld dækning af det samlede tab ifølge enigt byråd.
17. SEP 2020 15.17
TEMA: Budget 2021

VALLENSBÆK: Med en nu fireårig tradition har budgetaftalen for 2021 ligesom de foregående alle tre partier i Vallensbæk Byråd bag sig. Til gengæld adskiller denne budgetaftale sig fra de foregåendes gentagne nedsættelser af dækningsafgiften ved denne gang i stedet at byde på et kraftigt spark opad til kommuneskatteprocenten.

Det er udligningsreformen, der er anledningen, men ikke årsagen, til at kommuneskatten næste år stiger 0,5 procentpoint fra 25,1 pct. til 25,6 pct. Udligningsreformens overgangsregler giver kommuner med tab på reformen ret til at sætte skatten tilsvarende op, men mens Vallensbæks udligningsminus i 2021 er på 3,5 mio kr., giver skattestigningen mere end det tredobbelte: 11,2 mio kr.

Manøvren er gjort mulig ved, at Vallensbæk foruden en skattestigning svarende til de 3,5 mio. kr. har fået andel i den restpulje, der blev til overs til skatteforhøjelser, fordi andre kommuner med ret til at sætte skatten op afstod fra at gøre det. Men selv ikke med den yderligere skattestigning får kommunen dækket sit samlede tab på udligningsreformen ind, bemærkes det i aftalen, som generelt sikrer et uændret serviceniveau.

Partierne bag budgetaftalen er De Konservative, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti. Budgettet andenbehandles og besluttes endeligt på byrådsmøde 7. oktober.

 

Se budgetaftalen.